Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na Nový rok, tak po celý rok?

22. 12. 2011 | Praktické rady
Nový rok vítáme plni očekávání a často i předsevzetí. Mnohé věci neovlivníme; co ale ovlivnit můžeme, to je právě onen vstup do dalšího roku - Silvestr. Silvestrovskými oslavami a vítáním přicházejícího roku vlastně končí období vánočních svátků, doba pohody, klidu, porozumění, hojnosti… a často obžerství. Pro mnohé se pak přísloví „Jak na Nový rok, tak po celý rok“ může stát nepříjemnou noční můrou.

Jak si tedy nezkazit konec roku a po silvestrovské oslavě neskončit v lepším případě jen s kocovinou? Jak si zachovat nejen zdraví, ale i dostatek energie? Jednoduše: neutrácejme horentní sumy za různé lahůdky (včetně alkoholu) v takovém množství, které pak vede k přejídání a s tím spojeným zažívacím potížím. Více než kdy jindy platí: užívejte si s mírou!

Ono se to ale lépe řekne, než udělá. Obzvlášť na Silvestra se stává, že se napijeme nebo najíme více než dosyta. Můžeme se alespoň pokusit případným zdravotním potížím předejít: tučná jídla a jiné sváteční kulinářské požitky nekonzumovat v nadměrném množství a během dne si je rozložit na více  porcí, jíst co nejpomaleji (jídlo si vychutnáte a navíc máte zaručeno, že přestanete v nejlepším).

Důležité také je dodržovat v průběhu celého dne a v tomto případě i nočních hodin správný pitný režim -  nejvhodnější je čistá voda, neslazené bylinkové čaje, případně nesycené minerálky. Alkoholické nápoje se ani dnes nezapočítávají J. A nezapomínejte na pohyb na čerstvém vzduchu.

Pokud v sebekázni polevíte, budete muset počítat se zdravotními problémy. Nejčastěji se jedná o nevolnost, zvracení, bolesti hlavy a břicha, zácpu nebo průjem, pálení žáhy, nadýmání. Většina těchto akutních potíží odezní spontánně do dvou dnů. Přesto si o nich pojďme povědět více:

Když už na nevolnost nestačí dostatek tekutin, zkuste sníst bílý jogurt, trochu kysaného zelí nebo snězte čajovou lžičku lněných semínek a dostatečně ji zapijte vodou. Nebo vyzkoušejte zázvorový čaj: kousek zázvoru (asi 5 - 7 cm) nakrájejte na tenké plátky, přelijte litrem vroucí vody a louhujte 15 minut. Pijte po šálcích v průběhu dne. Zázvor zažene nevolnost a zabrání zvracení.

Na nadýmání a bolest břicha pomáhá čerstvý výluh bylinkového čaje. Ideální jsou čaje z kmínu, fenyklu, máty, meduňky nebo heřmánku - zklidňují trávicí trakt a zmírňují bolesti.  Proti nadýmání zázračně pomáhá horké kmínové mléko: lžíci kmínu rozdrtíme v hmoždíři a v šálku přelijeme horkým mlékem (dá se použít i voda). Přikryté louhujeme 10 - 15 minut, přecedíme a pijeme před jídlem.

Dobré trávení podpoří například skořice (ta také zmírňuje průjem a zvracení), zázvor nebo česnek.

Průjem zažene kromě běžných léků třeba rýžová voda: 200 g rýže důkladně propláchneme a spolu se lžičkou mořské soli vaříme 30 minut v 1 litru vody. Poté necháme 30 minut pařit. Přecedíme a pijeme během dne.

Pokud na vydatnou stravu reagujete průjmem, můžete mu předejít pomocí výtažků léčivých rostlin obsahujících hořčiny (například kontryhel nebo borůvky).  Nutný je i zvýšený příjem tekutin, 2 až 3 litry denně - totéž platí i při zácpě.

Na zácpu pomohou přípravky ze semen indického jitrocele nebo lněná semínka.

Mírnější bolest hlavy lze zahnat bez léků: zkuste vypít šálek silného čaje s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Nebo šálek kávy se lžičkou soli - nechutná, ale opravdu pomáhá (mám osobně vyzkoušeno)! Dobrá je i masáž spánků mátovým olejíčkem a koupel nohou v teplejší vodě. Dobře vám udělá i pobyt na chladném vzduchu - nezapomeňte ale na teplé oblečení, abyste si domů pro změnu nepřinesli nachlazení J.

Když se vám nevyhne pálení žáhy, zkuste se vy vyhnout kofeinovým nápojům, sladkému kynutému pečivu, ostrým, kyselým a kořeněným pokrmům a zakouřenému prostředí. Kromě antacid pomůže voda s jedlou sodou nebo lžička hořčice s kouskem chleba. Na noc si dejte pod hlavu o jeden až dva polštáře více.

Samozřejmě, že důsledkem přejídání mohou být i závažnější onemocnění jako žlučníková kolika, akutní zánět slinivky a podobně. Ale ty se nás nebudou týkat - jsme přece Chytré ženy! Ať je tedy ten váš (náš) Silvestr svátkem bez nehod a do nového roku všem hodně zdraví a jen to nejlepší! Aby platilo „Jak na Nový rok, tak po celý rok“…

Autor:uznevim



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
praktické radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles