Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chutné tipy na Vánoce i Silvestra od šéfkuchaře

22. 12. 2009 | Vaření, recepty

Ačkoliv má každá domácnost jiné zvyky, pokud jde o Vánoce a Silvestra, jeden společný prvek můžeme najít skoro ve všech českých rodinách – svátky na konci roku bývají ve znamení dobrého jídla. Někdo vsází na tradici a s novinkami si hlavu neláme, jiný zase rád experimentuje. Obzvlášť Silvestr je pro pokusy mimořádně vhodný. Šéfkuchař Jiří Středa dává tipy, jak na vánoční oběd a silvestrovské pohoštění.


Na Štědrý den by se dle zvyků měl podávat oběd, který neobsahuje maso. Pokud tedy nedodržujete půst, zkuste si letos udělat tradiční krkonošský vánoční pokrm,“ radí Jiří Středa.


Krkonošský houbový kuba


houbovy-kubaSuroviny (pro 3-4 osoby): 300 g krupek, 50 g sušených hřibovitých hub, 3 dcl sádla nebo oleje, 2 menší cibule, 3/4 l vody, špetka majoránky, čerstvě mletý pepř, lžička drceného kmínu, půl paličky česneku.

Postup: Kroupy si propláchneme ve studené vodě. Na sádle, popřípadě oleji si v hrnci dozlatova orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnuté kroupy a na cibulce orestujeme. Dochutíme solí a vaříme doměkka. Houby nakrájíme na menší kousky, orestujeme na másle a lehce podlijeme vodou. Krátce podusíme a vše smícháme s uvařenými krupkami a dochutíme kmínem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Směs vložíme do vymaštěné zapékací formy a necháme na 180 stupňů zapéct do zlatohněda.


A co připravit na Silvestra, pokud jste souhlasili s rolí hostitele? Nejlépe něco rychlého a jednoduchého, co zároveň hosty zasytí a pomůže se jim vyrovnat s nadprůměrným množstvím alkoholu, které oslavy Nového roku obvykle (nebo spíš téměř vždy) provází.


Jako uvítací předkrm bych volil kombinaci cherry rajčátek a baby mozzarelly, které si můžeme střídavě naaranžovat na bambusová napichovátka nebo na vhodné nádobí. Předkrm na závěr pokapeme kvalitním olivovým olejem a dochutíme listy čerstvé bazalky. Pro pestrost a kanapkyeleganci můžeme klasické červené cherry rajčátka kombinovat se žlutými, které jsou k dostání ve většině supermarketů.


Mezi velmi oblíbené kanapky patří chlebové sushi, které je stejně jako klasické sushi možné kombinovat se spoustou surovin. Základem na chlebové sushi je švédský chléb tunnbrod . Lehkou a vynikající kombinací je například plátek chlebu tunnbrod s lehce rozetřeným koprovým krémem, plátky uzeného lososa či pstružího filetu a směsí čerstvých barevných salátů, které se do plátku chleba zabalí. Podáváme krájené jako rolky podobně jako maki sushi.


Velice zajímavou chuťovkou pro zakončení roku je bezesporu sýrový tartar. Alespoň 4 druhy sýrů nakrájíme na malé kostičky spolu s jarní cibulkou a olivami, zpestření zajistí třeba sušená rajčata. Vše smícháme a doladíme zakysanou smetanou se stroužkem česneku. Dochutíme čerstvě namletým pepřem. Jako příloha nám poslouží opečené krutonky z bílého pečiva nebo křupavé mexické lupínky nachos

Zdroj: Grund Restaurant.cz

Simbelmine

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Chutné tipy na Vánoce i Silvestra od šéfkuchaře :

Chutné tipy na Vánoce i Silvestra od šéfkuchaře
Chutné tipy na Vánoce i Silvestra od šéfkuchaře
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
žádné erxperimenty , u nás platí stará dobrá tradice,
Obrázek uživatelky
profil
jako vždy - novinkama se nezabývám, chceme to, na co jsme zvyklí Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles