Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nenechte se omezovat bolestí

20. 02. 2013 | Nemoci
Bolest je přirozenou součástí lidského života. Jde o normální reakci těla na podnět, jež ohrožuje naše zdraví a náš život. Je to varovný signál k obraně organismu proti všem nepříznivým vlivům. Bolest je subjektivní a každý ji vnímá jinak, rozdíl je i mezi ženami a muži. Pro její úspěšnou léčbu je důležité odhalení její příčiny.

Jak bolest vzniká?


Po celém našem těle jsou rozesety receptory zaznamenávající bolest. Najdeme je ve svalech, v kloubech, v cévách, na sliznicích, na povrchu vnitřních orgánů, v míše i v centrální nervové soustavě. Jakmile receptor zaznamená například porušení tkáně, skrze nervová vlákna vyšle elektrický impuls bleskovou rychlostí až do mozku.

Řídící centrum na informaci okamžitě zareaguje, buď uvolněním speciálních chemických látek, jež krátkodobě dokážou bolest utišit, nebo ještě větší aktivizací senzorů bolesti. V důsledku toho je pak mozek zaplaven dalšími varovnými signály.

Nenechte se omezovat bolestíRozdílné vnímání bolesti u žen a mužů


Ženy vnímají
bolest jinak než muži. Ženský mozek, oproti mužskému, zaznamenává pocit bolesti snadněji a na bolestivé vjemy reaguje dříve. Ženy se lépe vyrovnávají s trvalou bolestí nižší intenzity, pro muže je zase snesitelnější vyšší míra bolesti působící v krátkém čase.

Něžné pohlaví
nejčastěji trpí bolestí, která je vyvolána migrénou, artrózou, zánětem močového měchýře, menstruací či problémem se žlučníkem. Muže často trápí bolest odvíjející se od komplikací se zády nebo související s vředy dvanáctníku či se zánětem slinivky břišní.

Druhy bolestí a jejich léčba


Bolest dělíme na základě její příčiny a délky trvání do dvou kategorií. Při zánětu, poškození tkáně úrazem či po operačním zákroku pociťujeme akutní bolest. Tato bolest se objevuje náhle, trvá pár hodin, týdnů až měsíců. U některých osob může být doprovázena zvýšeným krevním tlakem, bušením srdce, pocením a rozšířenými zornicemi. Úlevu nám mohou poskytnout volně prodejné přípravky obsahující účinnou látku paracetamol, kyselinu acetylsalicylovou nebo ibuprofen.

Bolest, jež trvá déle než tři měsíce, a příčina jejího vzniku není zpravidla známa, je označována jako chronická. Dochází k ní při poškození nervových struktur, které pak reagují nejen na signály bolesti, ale i na jiné podněty, jako je tlak nebo i jen jemný dotek. Tento druh bolesti dokáže nepříznivě ovlivnit kvalitu života postiženého jedince. Nemocný, jež dlouhodobě snáší fyzickou bolest, začne trpět změnami nálady, depresí, poruchami spánku a nechutenstvím.

Dochází u něj tak k narušení sociálního a rodinného zázemí a omezení pracovní schopnosti. V České republice trpí vleklou bolestí přibližně 10 % obyvatel. Lidé převážně trápí bolesti hlavy, zad, břicha a kloubů. Základem léčby chronické bolesti je podávání analgetik různé síly.  Léčba dlouhodobé bolesti je složitější a většinou je nutné spojení sil odborníků různých specializací.

V rámci léčby odborníci doporučují vyzkoušet také uvolňující techniky. Od bolesti pomůže například meditace, jóga, hypnóza, autogenní trénink, akupunktura, masáže, ale i například tanec, hudba či malování.

Zdroj: APOTEX

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také se musím přidat.Dva roky trpím bolestí ramene,ted jsem asi od září na nemocenské,zvedám těžká břemena a to jaksi s bolestí nejde.Jeden ortoped si mě přehazuje s druhým,cvičení ,obstřiky,ultrazvuk,elektrika a pořád dokola.Neuroložka mi napraví páteř se slovy 2x s efektem a mazej do práce.Příští týden jdu na operaci,jsem u soukromého ortopeda,,ale doufám,že mi to pomůže a vrátím se do práce.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím, zrovna jsem chtěla napsat to samé. Doktoři vůbec nepátrají po příčinách, jen předepisují prášky proti bolesti, případně injekce, obstřiky a rehabilitace. Mám podobnou zkušenost, z prášků proti bolesti jsem si rozhodila zažívání a přivodila zánět žaludku a střev - tak se to šlo léčit pomocí dalších léků... Pak teprve jsem řekla dost a šla hledat alternativy a jiné doktory. Naštěstí jsem našla.
Vůbec "nejlepší" je, když doktor řekne pacientovi, že se musí naučit s tou bolestí žít Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles