Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svátky se dnes tráví všude možně. Jen ne doma.

23. 12. 2011 | Zvyky a tradice
Vánočních a Novoročních svátků se i letos vzdá jen minimum z nás. Ve srovnání s dobou před listopadem 1989 se v tomto ohledu nic nezměnilo:  pracovat budou jen ty profese, bez kterých se ani o svátcích neobejdeme. Nezměnila se ani forma těchto oslav. Porovnáme-li však místo, kde lidé slavili Vánoce a Silvestra před 20 lety a kde slaví dnes, rozdíly stěží mohou být větší.

Vánoce - na rozdíl od Silvestra - byly a jsou svátky čistě rodinné. Nejčastější model je takový, že s dětmi (a vnuky) u štědrovečerního stolu sedají i prarodiče. Většina obyvatel stále ještě tráví 24. prosinec ve svých domovech, ale pro stále větší skupiny obyvatel je štědrovečerní stůl prostřen u moře, případně někde v horském apartmánu.

Teplo štědrovečerní večeře

Před dvaceti lety se trávily celé Vánoce doma, u příbuzných nebo na chalupě. Nikam jinam se nejezdilo - nebyly peníze ani možnosti. Dnes je vše jinak. „Mohu potvrdit, že Vánoce tráví mimo domov, chatu i příbytek příbuzných stále více lidí“, říká Daniela Kahounová, vedoucí prodeje zájezdů. „A většina z nich míří za sluníčkem, tedy do zahraničí. Nejoblíbenějšími zeměmi jsou Egypt a Kanárské ostrovy, z exotických destinací potom Thajsko, Maledivy, Srí Lanka a Kuba,“ dodává Kahounová.

Exotická dovolená u mořeCo se týče cen, dají se zejména v zimě sehnat velmi zajímavé zájezdy. Last minute akce těsně před odjezdem mají cenu až o 25% nižší, většinou ale nabízejí jen pár volných míst. „Většinu zájezdů si tak klienti kupují v průměru týden dopředu, nejoblíbenější jsou 3* až 4* hotely v s polopenzí. Osmidenní dovolená v Egyptě je tak vyjde v průměru na 9000 Kč“, vysvětluje Daniela Kahounová.

Silvestr? Hlavně zábava!

Na Silvestra se obrázek rodinné pohody mění: rodinnou konstelaci vystřídá akce založená na bázi přátelství a kamarádství. Místo silvestrovských oslav rovněž doznalo za posledních dvacet let velkých změn. Stejně jako Vánoce tráví stále více lidí přelom roku v zahraničí, ale vedle moře preferují hlavně pobyty na horách a evropských městech.

Oblíbenou destinací jsou opět Kanárské ostrovy a Thajsko, respektive rakouské a italské Alpy. Francie a Švýcarsko jsou vzhledem k vyšším cenám populární výrazně méně. V kurzu jsou ale opět horské chalupy a apartmány v tuzemsku. Očekává se, jejich popularita bude vzrůstat i vzhledem k tomu, že stále více lidí se snaží šetřit.

A konečně – shopping

Na dárcích ale lidé šetřit nechtějí. Díky nízké ceně letenek se vyplatí cestovat po Evropě letecky a hitem posledních let jsou eurovíkendy zasvěcené nákupům, pro které se vžil termín víkendová nákupní turistika.
Hitem posledních pár let je Londýn, který v drtivé většině průzkumů vychází nejlépe takřka ve všech směrech. Nejvíce se cení zásobování jeho obchodů, množství výprodejů a dobrá dopravní dostupnost. Největší zájem je ale stále o Paříž, kde vedle nakupování většina účastníků stihne navštívit i nejznámější památky.

Zdroj: Travel.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zase čtu stejný článek...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dám přednost stromečkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky bych letěla do teplíčka a místo stroměčku koukala na palmy...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles