Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoce ve Středomořském stylu

11. 11. 2010 | Vaření, recepty

Olivy, často také nazývané perlou Středomoří, si oblíbili již lidé ve starověku. Staly se inspirací pro umělce, bojovníky, vládce i ranhojiče. Není tomu dávno, co jejich kouzlo objevili i gurmáni v České republice. Nejvyhlášenější jsou u nás olivy ze Španělska, které jsou oblíbené pro svou lahodnou plnou chuť.

Není proto divu, že tamní producenti jsou zároveň největším dodavatelem oliv na náš trh. Odhalte s námi tajemství vynikající chuti španělských oliv a nechte se inspirovat typy, které jsme pro vás připravili. Nebudete litovat!

 

Díky široké škále chutí a druhů, které španělské olivy nabízí, si získají srdce nejednoho labužníka. Oslovit dokážou ale i ty, kteří dbají o svůj zdravotní stav. Obsahují totiž velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek, které nám během dlouhých a pochmurných zimních měsíců dodají spoustu sil. Zejména mastné kyseliny, obsažené v olivách, působí jako přírodní antioxidanty a chrání tak naše tělo před kardiovaskulárním onemocněním. Také hlavní složka oliv, kyselina olejová, je pro naše tělo velkým pomocníkem. Snižuje totiž hladinu krevního cholesterolu.

 

Co jistě potěší každou ženu, je fakt, že olivy jsou velmi málo kalorické. Na 25 gramů oliv připadá pouze 37 kalorií! Jsou tedy přímo ideální pro vánoční období plné sladkých a tučných jídel. Dejte si večer u vánoční pohádky místo cukroví misku oliv a uvidíte, že se po svátcích budete cítit o poznání lépe. Pokud budete mít vždy jednu či dvě skleničky v zásobě, můžete je bez obav servírovat i nečekané návštěvě. Vynikající jsou například s dobrým sýrem, mandlemi a vínem.

 

Z oliv se dají vykouzlit i mnohem sofistikovanější pokrmy. Pokud si každý rok lámete hlavu s tím, jakou pochoutku připravit pro svou rodinu na Vánoce a Silvestra, vyzkoušejte některý z našich typů. Tradiční české pokrmy mají samozřejmě na vánočním stole své nezastupitelné místo.  Olivy je ovšem dokážou zajímavě zpestřit a udělat tak z vašich klasických receptů opravdové delikatesy. Vyzkoušet můžete například nápaditou olivovo - sýrovou pizzu, či slaný koláč s rybou, doplněný černými olivami. Ale i klasické recepty se dají olivami skvěle oživit – pečené kuře či kachna na olivách jsou vynikající středomořskou pochoutkou.

 

S olivami ze Španělska lze zkrátka mlsat i bez výčitek – co víc si v období svátků přát?

 

Věděli jste, že…

 

- olivy jsou plodem stále zeleného stromu Olea europaea, který pochází z Malé Asie. Dokáže žít i ve velmi nepříznivých podmínkách – odolá silným vichřicím, nezničí ho déšť a dokonce může přežít i požár. Nevadí mu suchá půda ani kamenité svahy.

 

- z jednoho olivovníku lze ročně sklidit 15 až 30 kg oliv. Některé z nich se „dožívají“ až několik stovek let a svým majitelům tak během své existence přinesou velmi bohatou úrodu.

 

- pravidelná konzumace oliv podporujete celkovou detoxifikaci organismu. Jejich nahořklá chuť přispívá k tvorbě žaludečních šťáv a svým mírně projímavým účinkem napomáhají trávicímu systému.

 

- pokud byste chtěli ochutnat olivy přímo ze stromu, asi vás příliš nenadchnou. Před zpracováním jsou totiž velmi hořké, až nepoživatelné. Chuť, která je pro ně typická, dostanou až po louhování ve vyměňované vodě nebo nakládaní do slaného nálevu.

 

Španělsko je naprostým lídrem v produkci stolních oliv. Ročně se na jeho území vypěstuje více než 30% z celkové světové produkce těchto lahodných plodů. Daleko za ním následuje Turecko (12.9%), Sýrie (11.7%) a nakonec Řecko (5.9%).


Zdroj: Olivyzespanelska.cz


Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Olivy jsou pro mě velkou pochoutkou, ale byli jsme doma docela v šoku, když je opětovně vyžadovala i naše rok a půl stará dcera...A její láska k nim stále trvá Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmame radi olivy a s dcerkou mužem ich baštit i samotni,mnamSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavá změna..
Obrázek uživatelky
profil
u nás doma to nikdo nejí
Obrázek uživatelky
profil
Olivy máme také rádi a olivový olej u nás dlouho nevydrží. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles