Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Předvánoční čas

23. 12. 2011 | Vaše příběhy
Tak a je to tady. Rok se pomalu blíží ke svému konci, a my se těšíme na ten nastávající. Ale ještě než změníme při psaní roku tu poslední číslici, čeká nás ještě doba předvánoční, na kterou se zejména těší ti nejmenší, ale myslím, že i pro ty dospělé je to čas velmi příjemný a snad z celého roku nejmilejší. Aspoň tak by to podle mě mělo být. Ale při prvním vyzvánění koled v supermarketu, rozsvícení první svíčky na adventním věnci a  dekoracích všeho možného, spousta lidí propadá panice a zmatku, jak to všechno stihnou.

Ale i děti mají své starosti a trápení. Jen si nemyslete. Musí popřemýšlet a napsat seznam pro Ježíška, co by si tak přály na Štědrý večer rozbalit pod stromečkem. Má to být snad kočárek, nebo sada oblečků pro panenky? A nebo by chtěly  žasnout nad autem na dálkové ovládání a nebo nejnovějším modelem těch nejrychlejších motorek? Ale trápí je ještě jedna věc. A ta se blíží mnohem dříve :( . A to je Mikuláš. Byly dostatečně hodné po celý rok, aby je čerti nevzali do pytle?... A věřte nebo ne, ale takovéhle starosti má určitě každá dětská dušička, počínaje prvním prosincem. Rády by to zapeklité datum přeskočily a Mikuláše, tedy především čerty, by zahnaly zpátky do pekla a před vchod daly obrovský, těžký kámen, aby nikdo nemohl ven.                 

A když ten osudný večer přijde a doma v kuchyni sedí děti, zkroucené v koutě, hodné jako jenom jeden den v roce, a to právě na Mikuláše a nebo když jsou nemocné a musí doma ležet v posteli s horečkou, srdíčko jim bije na poplach. Nahlas si opakují básničky a písničky, co chtějí přednést Mikuláši a andělíčkovi a v duchu ve své malé a trošku hříšné dušičce potichu litují svých hříchů, jak odmlouvaly mamince jít brzy spát, a nebo jak nedojedly polévku a šly tajně na čokoládu, kde byly přistiženy, a nebo dokonce jak někdy rodičům zalhaly a nechtěly jim dát za pravdu.

Venku už je úplná tma a ticho. Jen v dálce občas zazní psí štěkot a nebo křik, který nelze blíže popsat. Co to? Najednou se rozštěkávají i ostatní psi, jako by chtěli říct, že se něco nebezpečného blíží. Ale to nejsou žádné novinky pro ustrašené děti k smrti, které během té doby stačily přejít z koutu místnosti mamince na klín.

Bum! ...ozve se rána na okno. Za oknem je vidět černá hlava s blikajícími rohy a dlouhým, červeně rudým vypláznutým jazykem až pod bradu. Křik zmohutní na maximum a  ozve se krásné zacinkání zvonečku. Do kuchyně nejprve vstoupí Mikuláš se svou krásnou mikulášskou čepicí na hlavě a s přáním pěkného večera a za ním lehkým, jako by poletujícím krokem přichází andílek, s kudrnatými vlásky a s hvězdičkami ve vlasech. A za ním nepřichází nikdo..., nýbrž letí jak smyslů zbavená kupa strašidelných čertů, lítajících okolo kuchyně pořád dokola, dokud Mikuláš nedá pokyn k uklidnění. Malá holčička se rozpláče a chlapec má slzy na krajíčku. Oba říkají, jak byli po celý rok hodní a  Mikulášovi slibují, že po celý příští rok se budou chovat, jak se sluší a patří. Chlapec si stoupne před Mikuláše a řekne mu básničku o jeho plášti. Mikuláš je spokojen a podává mu velkou mikulášskou punčochu plnou ořechů, čokolády, bonbonů a všeho, co má malý mlsný jazýček rád. :). Holčička utře slzy a zazpívá andílkovi písničku, za stejnou odměnu, jako dostal brácha. Čerti je ještě malinko metličkou poplácají po zadku a na stůl vysypou hrstku uhlí. Mikuláš zavelí a všichni odcházejí ze světnice pryč k dalším, jistě už radostně očekávajícím je dětem :) . Jen co se za posledním čertem zavřou dveře, děti přetrhají mašle na punčoše  a vrhnou se po prvním bonbonu, který jim přijde pod ruku. Po třetím nebo čtvrtém kousku čokolády punčochu zavážou a s myšlenkou, že ti čerti zas tak hrozní nebyli, se jdou honit kolem stolu :D. Vždyť to nejhorší už mají přece za sebou!! Teď už jen přečkat tu řadu dní, co je dělí od toho nejkrásnějšího dnu v roce. A taky od Ježíška.


d1o2h3n4a5 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles