ORIGINALITA
Kuchařské soutěže, ať již české nebo mezinárodní, jsou pro kuchaře a cukráře velkou událostí, na níž mohou ukázat světu, co umí. Pro hospodyňky jsou stejnou příležitostí rodinné události a svátky. Největšími z nich jsou Vánoce a Silvestr. I když přicházejí každý rok, od hostitelky se očekávají nejen tradiční pokrmy, ale také netradiční kuchařská překvapení. Proto zkoušíme nové druhy cukroví, hledáme recepty na nejlepší bramborový salát a čteme ve speciálních vánočních číslech časopisů. Vánoce a Silvestr jsou skvělou příležitostí připravit tradiční občerstvení v novém, moderním kabátě.OZDRAVĚNÍ
Moderní trendy se v posledních letech velmi rychle mění, jeden ale zůstává - ozdravění připravovaných pokrmů.I menu jsou již dnes upravována tak, aby co nejvíce odpovídala moderním požadavkům na zdravé stravování, které zahrnují mimo jiné odlehčení připravených jídel (nahrazováním tučnějších jídel lehčími variantami), preferování rostlinných tuků a kratší dobu tepelné úpravy pokrmů. I tradiční kuchyně se tak znovu vrací do módy – dnes však v odlehčených variantách a s moderními ingrediencemi.
Vánoce
jsou zvláštní příležitostí, při které většina z nás na čas odloží své
diety a zdravý jídelníček a neodolá nabízenému cukroví a uzobávání
svátečního občerstvení. Je proto na hostitelce, aby sváteční stůl
připravila tak, aby nabízel co nejzdravější pochoutky. To přitom
neznamená, že na něm hosté najdou pouze ovoce či zeleninu, jak si mnoho
lidí stále myslí. Stačí pouze sáhnout po nových surovinách a novém
způsobu servírování, a máte vyhráno.Tipy na moderní občerstvení
Sváteční pohoštění na konci roku může být letos jiné. Stačí použít některé z následujících tipů, kterými je možné již známé studené občerstvení jednoduše ozdravit a připravit moderněji.o Vybírejte pouze kvalitní ingredience.
o Veku nahraďte malými celozrnnými bagetkami, které přeříznete šikmým řezem, a poté podélně rozkrojíte.
o Používejte roztíratelné rostlinné tuky místo másla. Jsou vhodné jak na podmazání, tak na přípravu pomazánek.
o Méně je někdy více – při chystání jednohubek či pomazánek je nutné dbát na to, aby se chutě všech ingrediencí vzájemně doplňovaly a podporovaly (ne naopak).
o Připravené jednohubky ozdobte např. kouskem zeleniny (pomocí tvarovátek můžete vykrájet různé zajímavé tvary).
o Použijte ozdobná párátka a jiné doplňky. Kreativitě se meze nekladou, jsou přece svátky.
o Jíme i očima – nezapomeňte na to, že důležitá je nejen chuť, ale také vzhled. Zvolte proto vhodný podklad (některé druhy občerstvení vypadají lépe např. na prkénku nebo přímo na lžičce) a pohrajte si s aranžováním.
Recepty pro osvěžení svátečního stolu
Základem
úspěchu příjemně strávených vánočních svátků nejsou jen čerstvé
suroviny a jejich zpracování, ale především originalita a kreativita.
Popusťte i Vy uzdu své fantazie a připravte letošní sváteční pohoštění
v duchu mistrovské kuchyně. Níže uvedené recepty přinesou Vám a Vašim
blízkým nevšední zážitky s originálními pokrmy odpovídajícími zdravému
životnímu stylu (použití rostlinných tuků, které bychom měli preferovat
před živočišnými apod.). Minirolky z toustového chleba
Lososové jednohubky
Pomazánka z vepřové šunky
Navštivte také naši kategorii VAŘENÍ - kde najdete stovky báječných receptů na cukroví a Vánoční recepty.
ZUZI
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz
Kdy změníme letní čas na zimní v roce 2025?
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Hrajte s námi SUDOKU online !
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026










