MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzpomínka na Mikuláše

31. 12. 2011 | Vaše příběhy
Chumelí. Je Mikuláš. Já si vzpomínám na dětství. To byla velká sláva, očekávání Mikuláše. Zda přijde, nebude se zlobit či čert nám jednu nedá na zadek řetězem.  Tehdy byl ještě Mikuláš velký, ne že bych se koukala dětskýma očima, to ne, ale dnes  je většinou menší než já. Není to tím, že bych nějak " přerostla ", kdepak, mám 158 cm. Je to dobou, vždyť 45 let je přece jen znát.
¨   
Ale já si vzpomínám na jinou nadílku. U tatínka v práci. Každý rok děti od 5 let chodily na mikulášskou oslavu. To vám byla sláva.
Děcka načančaná, nedočkavá očka jak kola od vozu, velká očekáváním. Taky aby ne, přijde Strejček Jedlička či Štěpánka? Nám děckám to nikdo neprozradil. Však se dočkáte.  

Tyto akce se pořádaly v kulturním domě ne ve městě, kdepak, ale v městečku pod horama. Snad nemusím ani psát, že vždy bylo všude moc moc sněhu, aspoň dětskýma očima. Někdy čvachta, jak nás chodilo hodně.  
Jako doprovod měla drobotina jen tatínky.  Byl to nepsaný zvyk. Taky tatínkové se moc těšili, děcka posadili do sálu, kde bylo několik " babiček  " uvaděček ",  musím říct, nikoho ani nenapadlo se poprat či dělat rámus. On totiž čert vykukoval z pódia. Někdy si i zašel k nám, mezi děti. Pak zkuste nějak rušit, šťouchat či dělat nepravosti.  Tehdá ještě nebyly lavice, jak jsou teď v kulturním domě, ale obyčejné židle hezky vedle sebe.  To měl čert jednoduchou práci. Dostal se rychle k dítku neposednému.
Taky je ale pravda, že děti si více vážily všeho, co měly. A toto byla pro nás drobotinu přece jen velká událost. Až později si uvědomíte, že počet míst je omezen. Proto maminky doma a tatínkové? Inu, vedle byla hospoda. Tam se našel tatínek.

Program byl pestrý, soutěže, pohádky, ale i malování.
Ale byl ještě jeden zvyk, aby nesoutěžili jen stále stejní, tak Strýček dostal seznam dětí, které nějak byly postižené a on na soutěže, které nebyly náročné, zval právě tyto děti, je jasné, že čert mu podal zmíněný seznam, jako že to konkrétní děcko zrovna má vroubek.
Nikdy si neuvědomíte, kolik práce lidí v pozadí bylo. Až při vzpomínkách.
Každé děcko dostalo nějakou laskominku, to zas byla práce babiček - uvaděček. Nešlo, aby se  všichni  zapojili. Čas byl omezen.
Ze sálu  nikdo neodešel, dokud nepřišel tatínek. Každý seděl na svém místě a babička-uvaděčka předala ratolest plnou dojetí do náruče tatínka. Nevím, nepamatuji se už, jak byla tato organizace zajištěna. Ale zmatků bylo pramálo.
Potom nastala další slavnost, předávání, přesněji vydávání kolekcí. Tam seděl takový starý dědeček ve svetru, s dlouhým plnovousem, ne Santa, kdepak. Pohádkový dědeček.  
To byl ale už doopravdy konec.

Domů se jelo MHD. Snad celý autobus byl jen plný lidiček z představení. Taky se stávalo, že pan řidič chtěl od nás dětí zazpívat nějakou písničku.  Až později si uvědomíte, proč. To vám byl hluk jak v úle. Cesta uběhla rychle a už jsme byli doma. Maminka dostala kolekce, které se odnesly do almárky pro Ježíška. Jak jinak by nastrojil stromeček. Toto říkával tatínek. Později, když jsme byly se sestrou starší, klíčovou dírkou bylo odtajněno, že  každá kolekce byla rozbalena a překontrolována, zda všechna cukrátka mají šňůrku k zavěšení. Nám ale nic nevadilo. Ježíšek nemá tolik času a dětí je mnoho.  Moc stromečků. To byl závěr dvou holčiček 6 a 8 let.
Jen škoda, že dnes  Vánoce nejsou jako dřív, už v září hrají koledy, kolekce a ostatní  vánoční zboží leží v regálech. Je konec iluze.
Ale až budu mít vnoučátka, pokusím se trochu té iluze navrátit. Jako každá babička.

Kašpárek - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
- to boli skvelé akcie. Spoznávali sa celé rodiny a deti mali zážitok.
Dnes sa také akcie už, bohužiaľ, nekonajú.
Obrázek uživatelky
profil
úplně se vidím i když jsem byla jen jednou na takovém programu,ale máš pravdu..to byla nádhera ten Mikuláš...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek!
Ten článek, i všechny komentáře pod ním, vyjadřují i moje vzpomínky a moje pocity....
Obrázek uživatelky
profil
také to pamatuji, ale na strýčka Jedličku jsem chodila už se svojí dcerkou. U nás s dětmi chodily většinou maminky a babičky. Tatínkové seděli ve výčepu. Jinak to bylo stejné. Dnes už u nás tyto akce nejsou. Herci stojí dost peněz a podniky, které dříve na podobné akce přispívaly, už nepřispívajíSmajlíkSmajlík
Ráda si vždy přečtu něco, co pamatuji!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsanéSmajlík
Jo, jo, už jsou to jen vzpomínky, už je to pryč.Také jsme se těšili na mikulášské besídky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles