Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční předárkování - jak se mu vyhnout?

30. 11. 2011 | Praktické rady
Blíží se Vánoce a mnoho lidí se jich už předem obává. Pro někoho (mě osobně nevyjímaje) je to trošku nepochopitelné, vždyť by to měly být ty nejkrásnější svátky v roce! Co bychom tedy mohli udělat proto, aby se jimi skutečně staly? V tomto článku se zaměříme na jeden (nikoliv jediný) důvod – „předárkování“.

Naše společnost je opravdu rozmazlená. Vánoce musí být bohaté, jinak to nejde. Basta – šmytec – tečka. Jenže ono to bohatství nespočívá jen v množství a hodnotě dárků. My dospělí to většinou víme, dětem se to vysvětluje těžce – zvláště pod přívalem reklam, které jim ukazují, co všechno prostě musí mít, bez čeho se neobejdou a co je „in“! Slyšela jsem takový příběh. Jednomu známému a vynikajícímu psychologovi (zdravím, pane Svoboda! :-)) zavolali 25.12. rodiče: „Pane doktore, musíte nám pomoct – zbláznilo se nám dítě!“ Co se vlastně stalo?

Klasická rodina – táta, máma, babička, patnáctiletá Hanička a sedmiletý Vojtíšek – slavili Vánoce. Rozbalovaly se dárky, 20 minut, 40 minut, hodinu...a milý Vojta z ničeho nic „dostal amok“ a začal rvát vše, co měl v dosahu, házet hračkami a křičet. Zbytek rodiny byl pochopitelně v šoku a tatínek to vyřešil pár pohlavky. A co na to pan psycholog? Po bližším seznámením s případem sdělil rodičům, že se nemají čemu divit! Chudák kluk to prostě nevydržel – tolik vjemů, dárků, očekávání rodičů... Na malého človíčka toho bylo prostě moc! Zkuste si na chvíli představit, jak se cítil! A to je jen jeden z možných scénářů...

Taky si někdy při rozbalování dárků přejete, aby už bylo vše hotovo a vy jste mohli jít spát? Jak tomu předejít? Nejprve se zkuste domluvit se všemi obdarovávajícími. Pokud máte hodně příbuzných, může to být problém. Navrhněte jeden větší společný dárek. Případně zkuste zavést limit v počtu dárků na osobu. Máte babičky, které si nedají vymluvit, že vaše dítě potřebuje dárků hromadu? Pak omezte alespoň své zdroje. Pravděpodobně nebudete chtít dávání dárků sabotovat úplně. Můžete však zvolit například zážitkový dárek – společná dovolená na lyžích, permanentka na masáž... A když to nepomůže? Pak prostě zavelte stop! Sejde-li se vám dárků přespříliš, rozdělte je a část si nechte na ráno.

Co říct na závěr? Vánoce jsou opravu o pohodě. Udělejte vše pro to, aby pohodové skutečně byly. A to neznamená měsíc trvající úklid, přípravu dvaceti druhů cukroví ani koupi rekordního počtu dárků. Hlavní je, mít se tak, abyste si odpočinuli, měli čas si posedět, zamyslet se a Vánoce si prostě užít... :-)

Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
té pohody bylo opravdu víc - i když u nás nějaké "předárkování" nehrozí a nebylo tomu tak ani když děti byly malé. Dnešní děti nevědí, co by chtěly, ale je to jen na rodičích, jak jim všechno vysvětlí. Je to ale "boj", sami jsme to zažili, ale nemohli a ani jsme nikdy nechtěli koupit všechno. Ale to není jen o dětech: všimli jste si, kolik dospělých po reklamě "blbne" SmajlíkSmajlík?
Obrázek uživatelky
profil
Když si vzpomenu na vánoce v dětství, nebylo předárkováno, ale vládla pohoda,klid.Dnes je to samá reklama a děti ani neví, co by si měly vybrat z toho nabízeného množství.Jak se píše v článku, vánoce jsou o pohodě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles