Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si ochočit vánoční dárek

23. 12. 2011 | Vaše příběhy
Asi teď čekáte, že budu psát o nějakém neposlušném zvířátku, třeba pejskovi nebo kočičce, které dostali pod stromek moje děti. Ale ne, já budu psát o jednom děsně neohebném, nepoddajném a tuhém pětimetrovém kusu látky. O sárí.

Tenhle kousek jsem si vyprosila jako vánoční dárek od manžílka už v červenci. Důvod byl veskrze praktický. Jeho majitelka se ho zbavovala za pouhopouhé dvě stovky. V popisu byly pouze dvě slova: Mrcha zelená. Na můj dotaz mi odpověděla, že má sice krásnou výšivku, ale jinak stojí za nic. Všude trčí, škrábe a z úhledného úvazu udělá sud.

To byla výzva pro mě. Manžela jsem na konec dostala na prostý argument: že je nádherně vánočně zelené a že si ho musím do Vánoc ochočit, abych si ho mohla obléct pod stromečkem. Vyšlo to a za pár dní bylo sárí doma.
Vybalila jsem ho a oblékla a tady začaly všechny peripetie. Jen zastrčit okraje pod spodničku, aniž by výsledek nevypadal jako porouchaná harmonika, bylo dost problematické. O skládání vlečky ani nemluvím. Jestli si vzpomínáte na takové ty silonové zástěry, které nosily naše babičky, tak přesně takový materiál mi přistál v šatníku.

Jen byl o poznání tužší.
A tak začalo pomalé ochočování. Vyprání a vyžehlení příliš nepomohlo. Musela tedy nastoupit hrubá síla, respektive postupné onošování, abych tak řekla. V případě tuhých bavlněných kousků se doporučuje v sárí i spát, tady mě ale děsila ta korálková výšivka. Začala jsem tedy tohle sárí nosit všude: do obchodu, na poštu a od září i do školky. Jen na pískoviště jsem ho nebrala, přece jen korálky jsou korálky.

Nejdřív se nic nedělo, trčelo pořád. Nosila jsem přes něj svetr, aby to nebylo moc vidět. Pak začalo povolovat, ale trochu jinak, než jsem čekala – začaly se párat nitě z výšivky. Nezbylo mi tedy než vzít do ruky jehlu a nit a začít spravovat. Zrovna jsem při té příležitosti znovu podšila i lem. Nemám šicí stroj, takže všechno je poctivá ruční práce.

Když tohle píšu, je konec listopadu. Fotografie svědčí o tom, že se mi tohle ochočení nakonec povedlo. Není to sice úplně ideální, ale jsem spokojená. Už vím, co si obléknu na Vánoce. Ale další sárí k ochočení přenechám moc ráda někomu jinému. Opravdu, jednou mi to stačilo.


Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
No právě, že jsi z FM. V Praze by se asi neotočili, ani když by měl člověk na hlavě kýbel dehtu.
Ale uznávám, že Ti to moc sluší. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No, Frýdek-Místek zas tak velký město není. Lidi koukají dost, ale hodně už si zvykli. Ale je fakt, že když jsme byli v Praze, neotočil se nikdo ;-)
Obrázek uživatelky
profil
Obdivuji odvahu chodit v sárí po českých ulicích. Já si jednou oblékla náš národní kroj (valašský) už doma, abych se nemusela před vystoupením převlékat. Tolik lidí se za mnou nikdy před tím ani nikdy potom už neotočilo. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles