Hledáte něco, čím byste ozvláštnili vaše tradiční vánoční
menu? Rádi byste našli surovinu, která je zdravá, obsahuje vitamíny, netloustne
se po ní a hodí se takřka ke všemu? Možná se budete divit, ale všechny tyto
požadavky dokážou splnit lahodné plody ze Středomoří - olivy!
V Čechách už dávno nejsou exotickou složkou jídelníčku a seženete je téměř na každém rohu. Nejvíce se jich k nám dováží ze slunného Španělska, kde jsou složkou mnoha tradičních pokrmů. Nechte se i vy inspirovat jejich všestranností. Stačí pár jednoduchých triků a vaše slavnostní pokrmy se díky Španělským olivám rázem změní v originální pochoutky, které bude obdivovat celá vaše rodina!
Velmi oblíbené jsou obzvlášť olivy ze Španělska, které jsou
ceněny pro svou výtečnou, nezaměnitelnou chuť. Tu jim dodává tamní nezaměnitelné
klima. Španělsko se proto po zásluze stalo největším producentem a vývozcem
stolních oliv na světě. Nejlahodnější jsou ty z oblasti Andalusie či
Extremadura.
Pro zajímavost - do České republiky se ročně doveze okolo 2200 tun oliv, což odpovídá naší celkové roční spotřebě. Více než 90% oliv na našem trhu pochází z jediné země – ze Španělska.
Právě v období Vánočních svátků a zimy jsou pro nás
olivy vítaným zdrojem zdraví prospěšných látek. Jejich účinek na náš organismus
je doslova blahodárný.
Obsahují totiž mononenasycené mastné kyseliny a jsou dobrým zdrojem vitaminu E. Ten působí jako antioxidant, který dokáže snižovat riziko poškození buněk vzniklé volnými radikály. Kromě toho obsahují olivy také pestrou škálu rostlinných sloučenin, jako jsou polyfenoly a flavonoidy, které jsou známé pro své protizánětlivé vlastnosti, vlákninu, vápník, železo či draslík. Obsah těchto všech prospěšných látek v olivách má pozitivní vliv zejména na náš kardiovaskulární systém.
Své uplatnění olivy samozřejmě nejčastěji najdou
v kuchyni jako složka nejrůznějších pokrmů. Jaké pochoutky lze
z těchto plodů vykouzlit? Možností je celá řada! A právě Vánoce jsou
ideálním obdobím, kdy těchto středomořských darů využít při přípravě
nejrůznějších pokrmů! Skvěle totiž ozvláštní vaši sváteční tabuli. Například
klasickou pečenou krůtu či kachnu dokážou proměnit v originální pochoutku
s novou, zajímavou chutí.
Pokud si během vánočních svátků chcete udělat malou pauzu od tučných a nezdravých jídel, můžete vyzkoušet například lehký zeleninový salát se zelenými olivami. Nejsou tak kalorické jako ty černé a výborně zvýrazní jeho chuť. Pokud dáváte přednost masu, neváhejte olivy přidat například k filetu z tuňáka či lososa. Tato kombinace bude lahodit nejen vašemu mlsnému jazýčku, ale i oku. Olivy totiž pokrm nádherně barevně zpestří.
Silvestrovské pohoštění pro vaši rodinu či přátele pak přímo volá po využití oliv. Zazářit můžete například s lahodnou olivovou pizzou či plněnými olivovými košíčky, které jsou pro takovou oslavu jako dělané.
Olivy se těší velké oblibě hlavně u obyvatel jižních přímořských států, kde jsou pěstovány s velkou láskou. Málokdo ovšem ví, že jsou jednou z nejstarších potravin. Jejich historie totiž sahá dále, než bychom si mohli myslet. První zmínky o olivách se vyskytují již v Bibli. Před téměř 6 tisíci lety se jejich původním domovem stala slunná Kréta, poté se rychle rozšířily do Egypta, Řecka, Palestiny a Malé Asie
Zdroj: Olivyzespanelska.cz
Mirka Bali
ChytráŽena.cz