Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Překvapte na Vánoce španělskými olivami!

3. 11. 2010 | Vaření, recepty

Hledáte něco, čím byste ozvláštnili vaše tradiční vánoční menu? Rádi byste našli surovinu, která je zdravá, obsahuje vitamíny, netloustne se po ní a hodí se takřka ke všemu? Možná se budete divit, ale všechny tyto požadavky dokážou splnit lahodné plody ze Středomoří - olivy!

V Čechách už dávno nejsou exotickou složkou jídelníčku a seženete je téměř na každém rohu. Nejvíce se jich k nám dováží ze slunného Španělska, kde jsou složkou mnoha tradičních pokrmů. Nechte se i vy inspirovat jejich všestranností. Stačí pár jednoduchých triků a vaše slavnostní pokrmy se díky Španělským olivám rázem změní v originální pochoutky, které bude obdivovat celá vaše rodina!

Velmi oblíbené jsou obzvlášť olivy ze Španělska, které jsou ceněny pro svou výtečnou, nezaměnitelnou chuť. Tu jim dodává tamní nezaměnitelné klima. Španělsko se proto po zásluze stalo největším producentem a vývozcem stolních oliv na světě. Nejlahodnější jsou ty z oblasti Andalusie či Extremadura.          

Pro zajímavost - do České republiky se ročně doveze okolo 2200 tun oliv, což odpovídá naší celkové roční spotřebě. Více než 90% oliv na našem trhu pochází z jediné země – ze Španělska.

Právě v období Vánočních svátků a zimy jsou pro nás olivy vítaným zdrojem zdraví prospěšných látek. Jejich účinek na náš organismus je doslova blahodárný.

Obsahují totiž mononenasycené mastné kyseliny a jsou dobrým zdrojem vitaminu E. Ten působí jako antioxidant, který dokáže snižovat riziko poškození buněk vzniklé volnými radikály. Kromě toho obsahují olivy také pestrou škálu rostlinných sloučenin, jako jsou polyfenoly a flavonoidy, které jsou známé pro své protizánětlivé vlastnosti, vlákninu, vápník, železo či draslík. Obsah těchto všech prospěšných látek v olivách má pozitivní vliv zejména na náš kardiovaskulární systém.

Své uplatnění olivy samozřejmě nejčastěji najdou v kuchyni jako složka nejrůznějších pokrmů. Jaké pochoutky lze z těchto plodů vykouzlit? Možností je celá řada! A právě Vánoce jsou ideálním obdobím, kdy těchto středomořských darů využít při přípravě nejrůznějších pokrmů! Skvěle totiž ozvláštní vaši sváteční tabuli. Například klasickou pečenou krůtu či kachnu dokážou proměnit v originální pochoutku s novou, zajímavou chutí.

Pokud si během vánočních svátků chcete udělat malou pauzu od tučných a nezdravých jídel, můžete vyzkoušet například lehký zeleninový salát se zelenými olivami. Nejsou tak kalorické jako ty černé a výborně zvýrazní jeho chuť. Pokud dáváte přednost masu, neváhejte olivy přidat například k filetu z tuňáka či lososa. Tato kombinace bude lahodit nejen vašemu mlsnému jazýčku, ale i oku. Olivy totiž pokrm nádherně barevně zpestří.

Silvestrovské pohoštění pro vaši rodinu či přátele pak přímo volá po využití oliv. Zazářit můžete například s lahodnou olivovou pizzou či plněnými olivovými košíčky, které jsou pro takovou oslavu jako dělané.


Olivy se těší velké oblibě hlavně u obyvatel jižních přímořských států, kde jsou pěstovány s velkou láskou. Málokdo ovšem ví, že jsou jednou z nejstarších potravin. Jejich historie totiž sahá dále, než bychom si mohli myslet. První zmínky o olivách se vyskytují již v Bibli. Před téměř 6 tisíci lety se jejich původním domovem stala slunná Kréta, poté se rychle rozšířily do Egypta, Řecka, Palestiny a Malé Asie


Zdroj: Olivyzespanelska.cz

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
....to je dobry napad pro zpestreni .mame radi
Obrázek uživatelky
profil
Olivy miluju a je mi jedno, jestli jsou řecký nebo španělský, chutnaly mi i v Chorvatsku.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nee, ani zelený, ani černý, ani plněný...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles