MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Můj Štědrý den

6. 12. 2009 | Vaše příběhy

 Chtěla jsem se se čtenáři Chytré ženy podělit o svůj Štědrý den, a tak jsem napsala, jak tento den trávíváme.

        Na Štědrý den to u nás probíhá pokaždé skoro stejně. Ovšem k ohledu na věk můj a mého brátra se zvyky přeci jen trochu mění. Mně je teď 19, bráchovi 22.

Dříve, když jsme byli s bráchou malí, chodili jsme s našima přes den sáňkovat  a večer proběhla večeře a dárky. Ještě před třemi lety byly naše zvyky na Štědrý den absolutně stereotypní. Ráno vstát pozdě, cpát se cukrovím, k obědu polévka, po obědě pohádky a procházka. Potom koupání, vonění, oblékání do svátečního a fintění. Následovala večeře, před ní přípitek, u kterého vzpomínáme na zemřelé a myslíme na ty méně šťastné. Usedneme a od té doby nikdo nesmí vstát, je to stará tradice, kterou dodržujeme dodnes. Šupina v peněžence a mince pod talířem je samosřejmostí. Ale před třemi lety se narodila moje malá ségra, tím se veškeré naše zvyky a stereotypy rázem změnily. Nejen ty vánoční, ale zasaženo bylo i trávení Silvestra.

O štědrém dnu už od rána ségra nesmí do obýváku, abychom tam nachystali stromeček, svícny a výdobu. Po obědě se s ní jdeme projít, sáňkovat, následuje návštěva hřbitova a pomníčků u silnice našich známých a příbuzných. Večer už je nachystaný stůl a mojí sestře už se zdá něco podezřelé - sedíme všichni společně u stolu a jsme nafintění jak na svatbu. Následuje přípitek a večeře, načež se můj pesimisticko-flegmatický bratr začne smát extrémě kýčovité situaci: rodina společně u stolu, koledy, svícen... Když už jsme všichni po večeři a táta zase zdržuje s obíráním kapra, je nucen přestat a jít do připraveného obýváku  zazvonit zvonečkem, kvůli ségře. Rozdají se dárky a pokračuje se v přejídání cukrovím.

Kolem desáté hodiny se sbalím a jdu na půlnoční mši zpívat se sborem. Vrátím se, jdu spát, přemýšlím nad životem a nad tím, jak jde lidstvo do háje  a pak už jen opět čekám zbytek roku na jediný vyjímečný den v roce, který se pomalu, ale jistě mění v kýč. Ačkoliv... určité kouzlo tam vždycky bude a můžu být jedině ráda, že naše Vánoce probíhají relativně v klidu (ne vždycky:)), a že nějaké Vánoce vůbec mám.

Autor: veronika66



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles