Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klasická štědrovečerní večeře

19. 12. 2008 | Vaření, recepty

Největší svátek roku je tady. Přivítejte ho tradičně. To znamená rybí polévkou, bramborovým salátem a obalovaným kaprem. Taky ho ale můžete letos překvapit...

 

S časem (před)vánočním se pojí různé tradice, posbírané od pohanských oslav zimního slunovratu přes křesťanskou výchovu až po domácí rituály. Vyberte si ty, které znáte, které se Vám líbí a kterým věříte. Jejich dodržováním se stmeluje rodina a překlenuje čas a prostor. S první hvězdou zasedněte ke stolu, prostřeno by mělo být pro sudý počet lidí. Nevstávejte, ať se příští rok sejdete všichni. Tradičně se má servírovat devět chodů, které obsahují všechny plodiny, které se během roku urodily. Ukažte dětem, že jdílo roste v přírodě, a ne v supermarketu.


Bramborový salátKapr patřil v 16 a 17.stol mezi postní jídla, na štědrovečerní stůl se proto nedostal. Od 19.stol. občas připlula štika, pstruh či úhoř, masově se kapr rozšířil až ve 20.stol., bramborový salát ještě později z Rakouska-Uherska jako ochucené brambory krájené na tenko.


Čeká-li Vás velká rodinná sešlost, servírujte na uvítanou silný aperitiv a v průběhu večeře nešetřete vínem a pivem. Obzvlášť nalévejte těm, kteří se celý den postili.


A já přidávám recept na náš nejoblíbenější bramborový salát:

 

Salát800g brambor

200ml majonézy

3 jarní cibulky

200-250 ml hovězího vývaru

6 lžic olivového oleje

2 lžíce balzamikového octa

1 lžíce citronové šťávy

sůl, pepř, pažitka a nať jarní cibulky na ozdobu

 

V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce, slijeme, oloupeme a nakrájíme na plátky a smícháme s jarní cibulkou. Pomalu zaléváme hovězím vývarem. Přidáme zbylé ingredience podle chuti. Jsou-li brambory mokré, nechte vodu vsáknout. Majonézu můžete přidat v momentě, kdy brambory enplavou v bujonu a zálivce - pozor na to! Ale může se majonéze vynechat. Dosolte a opepřete a ozdobte natí a podávejte.

TIP: můžete vykrájet z brambor formičkou různé tvary. Salát to perfektně oživí a děti ho snědí s chutí!



Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
u nás je to kapustnici
Obrázek uživatelky
profil
bramborový salát, smažený kapr, kuřecí a vepřové řízky, opečená klobása - co kdo má rád - všeho hojnostSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Rybí polévku a klasický bramborový salát s kaprem a řízkem.
Obrázek uživatelky
profil
U nás je klasika rybí polévka, bramborový salát, rybí řízky. Akorád já mám v trojobalu sójové plátky, protože jsem vegetarián Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
rybí polévku jsem snad neměla nikdy na Štědrý den, většinou jen kapřík, salát, dobré pití, ovoce a cukroví. Salát dělám taky jiný a přítel chce do své porce nakrájet i nějakou uzeninu, že je na to zvyklý. Kapříka buď obalím nebo udělám nějak přírodně s bylinkami a můj chlap nechce kosti, tak mu udělám pangase a hotovka.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc