Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máte už kapra?

23. 12. 2009 | Praktické rady

Čas Vánoc, který se nezadržitelně blíží, s sebou přináší kromě jiného i vyšší poptávku po potravinách a to nejen těch, které nesmí chybět na štědrovečerním stole. Nákup potravin s sebou však vždy přináší určitá rizika především s ohledem na to, zda jsou kvalitní, čerstvé a zdravotně nezávadné. Pokud tedy nechcete riskovat žaludeční či jiné obtíže podívejte se společně s námi na pár rad, které vám pomohou při výběru bezpečných potravin.


Vánoční kapr

K Vánocům patří též kapr. Prodávající musí při nabízení kapra splňovat určité standardy a přísné předpisy. Dle Státní veterinární správy pro spotřebitele platí, že je dobré se podívat, jak je prodejní místo vypadá. Důležitá je především čistota, vybavení pomůckami, deska s odtokem, nádoby na odpadky, nádrže musejí mít přítok a odtok vody. Vyberte si toho kapra, který plave a vypadá zdravě. Kapra vám musí prodejce převážit a spočítat cenu.

Přepočítejte si na místě také vrácené peníze. Někdy ve spěchu na to zapomínáme a opožděné dohady nejsou namístě. Uchovejte si také účtenku pro případnou reklamaci ryby. Reklamaci byste měli uplatnit do druhého dne od koupi, jedná se o zboží rychle se kazící. Obecně lze říci, že syrové maso a tedy i čerstvě zabitý kapr v odpovídajících podmínkách vydrží i do tří dnů. Skladovat jej musíme v chladničce a co nejdříve zpracovat. A jak reklamovat kapra, když stánek je již pryč? Chtějte kontakt na prodávajícího, je povinen Vám ho na základě § 19 zákona o ochraně spotřebitele poskytnout. Kontaktujte potom tuto firmu a dožadujte se svých práv.

Pokud se nepovažujete za člověka, který rád týrá zvířata, rozhodně nechte kapra na místě usmrtit. Díky osvětové práci Státní veterinární správy ČR sice případů kdy si lidé nosí kapra domů živého ubývá, ovšem i nyní se najde celá řada rodin, která si kapra „užívá“ doma ve vaně plné teplé chlorované vody. Živý kapr však při přenosu domů zažije hned několik teplotních šoků, ve vaně další, nemluvě o absolutně nefyziologickém prostředí a o lovení do kýblu kvůli koupání a následném vypouštění zpět. Vrcholem všeho je neodborné zabíjení kapra na kuchyňské lince.

Podle odborníků, etologů i podle Státní veterinární správy ČR, je záhodné na takovouto pseudotradici ZAPOMENOUT! Mělo by se spíše myslet na to, že kapr je určen na vánoční stůl, není to hračka, a proto je nejlepší si jej nechat usmrtit odborníkem, a nekupovat živého.


Nákup dalších potravin

Předně doporučujeme nakupovat potraviny v kamenných obchodech. Stánkový prodej sice často láká nižší cenou, ovšem potraviny vystavené chladu a nepříznivým povětrnostním podmínkám mohou být znehodnocené či mohou rychleji podlehnout zkáze. Dvojnásob to platí u ovoce a zeleniny. Tu bychom měli nakupovat zvláště v zimě zásadně v kamenných obchodech.

Na druhou stranu u mražených výrobků zakoupených v kamenných obchodech kontrolujte, zdali není na pohled patrné, že byl narušen chladící proces během distribuce. U mléčných výrobků si dejte pozor, abyste se napálili nákupem tzv. analogů, tedy výrobků připomínající mléčné výrobky (sýry apod.), které jsou však vyrobené z rostlinných tuků. Prodej analogů musí být ze zákona prováděn odděleně od prodeje mléčných výrobků. Vždy, tedy nejen u mléčných výrobků, čtěte pečlivě informaci o složení výrobku a také o jeho váze. Prodejci již totiž nemají povinnost vyrábět některé druhy potravin ve stanovených váhách (máslo, těstoviny, mouka apod.).

Supermarkety a hypermarkety (dle rozlohy prodejní plochy) mají povinnost k informaci o ceně ještě přidat informaci o tzv. ceně za měrnou jednotku množství výrobku (za kilogram, litr, apod.), která slouží k lepší orientaci spotřebitele o ceně výrobků, které mají různé hmotnosti či objemy.

Záruční doba na potraviny je 8 dní, pokud je však na obale vyznačeno datum použitelnosti, platí přednostně toto datum. U potravin, které se rychle kazí, je nutné uplatnit práva z odpovědnosti za vady nejpozději následující den po koupi.


Co znamená datum použitelnosti a datum minimální trvanlivosti?

Datem použitelnosti (označení „Spotřebujte do…“) je datum ukončující dobu, po kterou si potravina podléhající rychle zkáze (saláty, salámy, jogurty, ryby, chlazená drůbež, apod.), při dodržování skladovacích podmínek, zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Požití takové potraviny by mohlo mít pro konzumenta mimo možné nevolnosti též závažnější zdravotní dopady. Po uplynutí této doby použitelnosti nesmí být uváděna do oběhu ani prodávána!

Naopak datem minimální trvanlivosti (označení „Minimální trvanlivost do…“) je datum vymezující minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Jde typicky o výrobky na kterých se změny či kažení projevuje jen velice zvolna či se nekazí téměř vůbec (kompoty, pokrmy v konzervách, čokoláda, sušenky, těstoviny, apod.). Uplynutí data minimální trvanlivosti ještě nemusí znamenat, že je potravina zkažená a nepoužitelná. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu, avšak pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a odděleně umístěny (označení slovem "sleva", "akce" není v žádném případě dostačující).

Rozhodně tedy nekupujte potraviny, jejichž datum použitelnosti již uplynulo. Prodej takových potravin je nezákonný a jejich požití zdraví nebezpečné. V případě, že narazíte na prodejce nabízejícího takové výrobky, kontaktujte Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která v této oblasti vykonává dozor. Na druhé straně, žádné zvláštní obavy při nákupu potravin s uplynulým minimálním datem trvanlivosti mít nemusíte. Nejsou zdraví nebezpečné, ovšem jejich chuť nemusí být vždy nejlepší.

Obrňte se trpělivostí při předvánočním shonu a v závěru si co nejlépe vychutnejte si vaši hostinu. A pozor ať vám kůstka z kapra nezaskočí! Štědrý večer na pohotovosti jistě postrádá to pravé vánoční kouzlo!

 

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já mám manžela rybáře ,ale na vánoce si vždycky kupujem čerstvého.To co nachytá se snažíme jíst co nejdřív at je jíme co nejčerstvější.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
válí pár dnů v mrazáku Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles