Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kapr na vánočním stole

21. 12. 2010 | Vaření, recepty

Ryba na štědrovečerní tabuli je jedním ze symbolů českých Vánoc. Nejoblíbenějším druhem je u nás kapr obecný, který se v našich končinách o vánočních svátcích konzumuje už od konce 19. století.

Kapr chutná skvěle v každé úpravě.  Samozřejmě, že na štědrovečerním stole nebude sám. Kapří řízeček skvěle doplní bramborový salát a v některých domácnostech také rybí polévka. Jediné, co mu ubírá z jeho popularity, jsou jeho kosti.


Jak vybrat toho pravého

Pokud nemáte v rodině rybáře nebo nedostanete kapra od známých, musíte si ho koupit.

Před Vánocemi jsou před obchody a markety kádě plných kaprů, kde je velký výběr.  Pokud kupujete živou rybu jednou ročně, budete asi přemýšlet, jaký kousek z velké kádě vybrat. Někteří z nás nechají volbu na prodávajícím, který nám pomůže vybrat zdravou a chutnou rybu. My se budeme při výběru orientovat především podle váhy a také jakosti.

 

Konzumace kapřího masa je prospěšná našemu zdraví

Kapří maso je zdrojem kvalitního masa s  nízkým obsahem tuku, lehce stravitelných bílkovin, cenných omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti civilizačním chorobám.  Na našem stole by neměl chybět nejen o Vánocích, ale také během celého roku.


Jak správně rybu připravit, aby neztrácela na své chuti

 

Rybu odkostíme, důkladně umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme.

Pokapeme citrónem a necháme 20 minut odležet.  Tím zlepšíme chuť masa  a snížíme i rybí aroma.

Rybu nasolíme trochu více, pak necháme dvě hodiny odležet v chladu.

Pokud se kapří maso přesolí či nasolí málo, nepomůže pak už sebelepší koření.


Kosti v kapřím mase

Jediné, co mu ubírá z jeho popularity, jsou kosti. Kapři mají totiž kromě větších snadno rozpoznatelných kostí (páteř, žebra, kosti ploutví) ve své svalovině drobné kůstky, tzv.ostice.

Pokud máte strach, že všechny kapří kostičky neodstraníte, můžete si zakoupit kapří maso bez kostí.

To ocení především rodiny s malými dětmi.

 

Rodinná tradice kapřího osvobození

V některých rodinách, kde mají malé děti, se plovoucí kapr stává vánoční atrakcí. Děti rády sledují kapříka, který si užívá života u nich doma ve vaně. Málokteré dítko se dokáže smířit s tím, že kapřík co nevidět skončí na vánočním stole.  Proto někteří tatínkové, když vidí rozzářená očička svých ratolestí, udělají rázný krok a pustí kapříka na svobodu, zpátky do řeky nebo rybníka. Kapřík obvykle takovou změnu neunese a zahyne. Rodinné tradice kapřího osvobození se ale vzdát nemusíte. Kupte si kapříka někde při výlovu a pak ho vraťte zpátky do volné přírodní vody. V té době je ještě v dobré kondici, snadno překoná změnu prostředí a přežije. Ten dobrý pocit za to určitě stojí.

 

Marta - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Stejně jako Ivanka máme na vánoce kapříka a kuřecí masíčko. Jelikož některým vadí obalovaný kapřík, tak děláme takové balíčky. Do alobalu dáme máslíčko a kapra potřeme česnekem a osolíme a dáme zapéci do trouby a k tomu klasický bramborový salát. Někdo má s majonézou a někdo jenom takový ten vodový. Všem přeji krásné vánoční svátky plné klidu a míru a hlavně odpočinku. A těm, kteří mají ještě malé děti, tak přeji, aby viděli jen jejich krásně rozzářená očička.
Obrázek uživatelky
profil
bez kapra to není ono
Obrázek uživatelky
profil
u náis se dodržuje klasika
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsané a pravdivé kapra nejíme kvůli kostičkámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
letos na vánočním stole budeme mít kapra,pangase a kuřecí řízečky,protože někteří hosté ryby neradi
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles