Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zavítejte o Vánocích do divadla

16. 12. 2011 | Vánoční slavnosti

Čím dál více se píše a hovoří o nedostatku diváků v pražských divadlech. Někdo to nazývá krizí, ale je třeba si uvědomit, že právě Praha patří ve světě mezi ta hlavní města, kde je snad nejvíce divadel vzhledem k počtu obyvatel. A to nepočítám různé divadelní festivaly a hostující divadelníky z ostatních měst v České republice.

Už dávno neplatí, že se nehraje v létě, neboť mnoho divadel si to již bohužel nemůže dovolit, proto se připravují speciální představení, ale samozřejmě mnohem více premiér je připraveno na podzimní období a čas kolem Vánoc. To si cestu do divadla najde i ten, kdo jinak do kulturního stánku přes rok nezavítá. Může to být ovlivněno jednak tím, že dotyčný dostane vstupenku jako dárek pod vánoční stromeček, jednak tím, že venku je zima a divadlo poskytuje kvalitní zážitek a v podstatě časově nenáročný i lehce dostupný, alespoň jednou ročně si ho snad může dovolit každý.

Celé rodiny tradičně navštěvují kamenná divadla, mezi která řadíme především Národní divadlo a Divadlo Na Vinohradech, ale i Městská divadla pražská, mezi která patří Divadlo Rokoko a Divadlo ABC.

Mladší generace dává často přednost alternativním scénám nebo divadlům malých forem, často se prolíná scéna divadelní s muzikálovou, někde dokonce jeden den hrají činohru a druhý den vyučují tanec - to se vám může stát například v Divadle Ponec na Žižkově.

Některé scény jsou opravdu miniaturní. Mezi nejmenší patří A Studio Rubín, kde se odehrálo i politické divadlo o Kočí, která se nyní s její představitelkou dokonce soudí. Druhým miniaturním divadlem je Divadlo Orfeus, které sídlí ve sklepním krytu na Smíchově a hraje se zde pouze jedenkrát až dvakrát do týdne.

V Divadle Archa probíhají zase například televizní pořady Jana Krause, který sem přešel z Divadla Ponec.

Pokud se rádi zasmějete, navštivte vinohradské Divadlo u Hasičů, Branické divadlo nebo Heřmánkovo Divadlo Bez Zábradlí. Dalším hercem, který se stará o své divadlo, je Radek Brzobohatý, kterému samozřejmě pomáhá manželka i dcera se synem. Ale i přes jeho příjmení je dnes divadlo spíše starost a brzobohatý z něj je opravdu málokdo.

V divadle se nemusí jen hrát, ale také se kouzlí, o čemž vás přesvědčí Pavel Kožíšek v Líbeznicích.

Milovníci hudby nemusí zůstat u tradičního Hudebního divadla v Karlíně, ale mohou navštívit stálé muzikálové scény jako je divadlo Kalich, Hybernia, holešovická Pyramida čili Goja Music Hall či Divadlo Broadway. Na operu možno zajít do Státní opery Praha či na přenosy z Metropolitní opery do vybraných kin.

Jednu z posledních možností návštěvy divadla Komedie máte právě letos, protože v dalším období vyhrálo konkurs na obsazení této scény Strašnické divadlo, které zatím bylo spíše stranou zájmu díky své poloze, ač jeho hry rozhodně zajímavé byly a jsou.

Pro děti je určené především divadlo Minor, Divadlo Spejbla a Hurvínka, dále Dobeška, Gong, Divadlo Karla Hackera, divadlo v Horních Počernicích, divadlo Mana, divadlo Minaret, Pidivadlo, Divadlo pohádek a umělecká scéna Říše loutek.

Mezi divadla, kam můžete jít s celou rodinou, patří Švandovo divadlo na Smíchově, Semafor, Divadlo Pod Palmovkou, Divadlo Na Jezerce, divadlo Metro či Divadlo Na Fidlovačce.

Pokud si chcete udělat radost sama nebo s kamarádkou, můžete si vybrat nějaké náročnější představení, někdy dokonce jen s jedním hercem či herečkou na jevišti. Mezi taková divadla patří Viola, divadlo Kámen, divadlo Karla Hackera, Dejvické divadlo, Café Teatr Černá Labuť, Činoherní klub, Krásovka, divadlo Na Rejdišti, divadlo Na Prádle, divadlo Palace Theatre, Studio Dva, Divadlo 90 u Valšů, Rock Café či scéna divadla Ungelt.

Divadlem nejmladších účinkujících je Disk nedaleko Karlova Mostu, kde se rodí začínající talentovaní herci.

A pokud chcete zažít fenomenální představení, kde se sice moc nehraje, ale občas paroduje, zpívá a hlavním moderátorem je úspěšný herec, zajděte do malostranské besedy na Barování, které se odehrává každý měsíc. Ale na rozdíl od většiny divadel si vstupenky musíte zajistit v den předprodeje, protože je vždy beznadějně vyprodáno, stejně jako na některé hry v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.

 

 Autor:pppeettrr



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle