Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozjímání o Vánocích nejen v pražských chrámech

10. 12. 2011 | Vánoční slavnosti

Vánoce jsou pro každého zastavením v čase. Starý rok končí a od nového roku cosi očekáváme, v něco věříme. Není pro každého samozřejmostí navštěvovat kostel během roku, ale na Štědrý den se přeci jen něco v duších odehrává, neboť na půlnočních mších je mnohý kostel zcela zaplněn. Možná alespoň na malý okamžik nám pobyt ve svatostánku dodá sílu znovu a zase vykročit dál a třeba i v něčem překonáme sami sebe.

Mnohé kostely právě na Štědrý večer začínají Vánoční mši o půlnoci. Patří mezi ně i nejznámější svatostánky v centru na Praze 1, a to například chrám svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí, kostel P. Marie Vítězné v Karmelitské ulici, kostel sv. Ducha v ulici Elišky Krásnohorské, kostel nejsvětějšího Salvátora na Křížovnickém náměstí, kostel P. Marie Sněžné na Jungmannově náměstí, kostel sv. Havla v Havelské ulici, kostel sv. Jiljí v Husově ulici, kostel sv. Karla Boromejského ve Vlašské ulici, kostel sv. Jakuba Staršího v Malé Štupartské, kostel sv. Petra v ulici Na Poříčí, kostel sv. Vavřince na Petříně, kostel sv. Tomáše v Josefské ulici, kostel sv. Vojtěcha ve Vojtěšské ulici, kostel sv. Voršila na Národní třídě a samozřejmě Chrámu svatého Víta na Hradčanech.

Možná právě ten posledně jmenovaný raději vynechejte, protože právě tam bude asi nejvíce návštěvníků a nemuseli byste se již dostat dovnitř. Je natolik jedinečný, že i slovo chrám se právě ve spojení se sv. Vítem může psát i s velkým počátečním písmenem. Rozhodně si ale během roku udělejte na jeho návštěvu čas a můžete to rovnou spojit s návštěvou celého Pražského hradu, který je naším největším hradem vůbec. Nedaleká Zlatá ulička nedávno prošla rekonstrukcí, a proto celodenní návštěva vás jistě obohatí na duši.

Máte-li malé děti nebo vám půlnoční návštěva z nejrůznějších důvodů nevyhovuje, ať už se jedná o dopravní spojení či se bojíte v noci vycházet, můžete přijít na Štědrý večer do kostela i dříve.

Kostel Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí slouží mši již odpoledne v 16.30, kostel P. Marie Královny andělů na Loretánském náměstí v 16 hodin, kostel sv. Kříže Na Příkopě dokonce již v 15.30.

Některé kostely kromě půlnoční slouží mši ještě i v odpoledních hodinách. Jedná se o kostel P. Marie Sněžné na Jungmannově náměstí, kde bude Vánoční mše i v 16 hodin, dalším takovým kostelem je svatý Tomáš rovněž od 16 hodin.

Budete-li mít chuť navštívit kostel mimo hlavní centrum, je určitě řada dalších ve vaší blízkosti. V Praze jsou i mimořádně zajímavé stavby, které zvenku tradiční kostel úplně nepřipomínají. Mezi ty zajímavé patří například kostel Neposkvrněného početí P. Marie ve Strašnicích (zastávka tramvaje Nádraží Strašnice) a kostel Nejsvětější Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, kam pohodlně dorazíte metrem. A že je o mše v těchto dvou výše zmíněných zájem dokazuje i to, že v obou se slouží na Štědrý večer nejen mše přesně o půlnoci, ale i odpoledne je zde už od 16 hodin.

Samozřejmě že i ve vašem okolí se určitě najde kostel či chrám, kam se můžete na půlnoční vydat. A protože v kostele bývá zima, tak vám všem přeji, ať máte s kým přijít, abyste se vzájemně zahřáli.

  


Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !