Před vánočními svátky zažíváme hodně stresu. Snažíme se
zvládnout tisíc věcí najednou, napéct cukroví, vysmýčit byt nebo dům, sehnat a
zabalit dárky...sice by to měly být svátky klidu a míru, ale mnohdy tomu tak
není.
To tehdy, když je žena přesvědčena o tom, že "musí" mít naprosto
dokonale uklizeno, napečeno co nejvíce druhů cukroví, nachystat, navařit a
nakoupit tolik jídla, aby si každý mohl pořádně dopřát, vždyť je to přece jen
jednou za rok!
Jenže když pak přijde Štědrý den, mnohá žena má pocit, že prostě
nestíhá, dře do noci, a místo radosti u štědrovečerní večeře a nazdobeného
stromečku má co dělat, aby neusnula už při rozdávání vánočních dárků. A
tu pohádku, na kterou se tolik těšila, možná ani neuvidí do konce...
A jsou tu i jiná nebezpečí - hojnost a množství vybraných lahůdek a hlavně
alkoholu, který nás alespoň trochu uvolní... kdo by myslel na půst a střídmost!
Copak se dá všem těm krásným lahůdkám odolat? A to nádherné lenošení u
televize, sledování pohádek, dobroty a cukroví... a že přibereme nějaké to
kilečko? No a? Však to zase shodíme, až bude po Vánocích a po silvestrovských
oslavách...říkáme si, a hodujeme a hodujeme.
Ano, po Vánocích nás čeká přivítání Nového roku - oslavy Silvestra!
Jsou tací, kteří tráví Silvestra v bačkorách a županu v pohodlí svého ušáku, o
půlnoci si ťuknou malou štamprličkou, někdy ani to ne, nebo jen malou
skleničkou sektu, a jdou klidně spát. Jak na Nový rok, tak po celý rok! Tihle
šťastlivci se ráno, pokud se jim podařilo i přes zvuky petard a hlučných oslav
usnout, probudí s čistou hlavou.
Většina z nás si ale asi neumí představit silvestrovské oslavy bez skleničky
šumivého vína, tradičních pokrmů, ohňostroje a předsevzetí, setkání s
přáteli...
Věděli jste, že
kvalitní šumivé víno poznáme podle bublinek, a když jsou bublinky malé jako
špendlíkové hlavičky, vybrali jsme opravdu dobře, protože to je známka opravdu
kvalitního nápoje?
Okamžik, kdy se lahev sektu otvírá, je spojen s napětím a očekáváním výstřelu.
Než ale k tomuto slavnostnímu okamžiku dojde, měli bychom dodržet několik
zásad.
Správné zacházení se šumivým vínem:
Velmi důležitá je teplota. Láhev sektu ukládáme ve vodorovné poloze tak, aby
byl korek stále navlhčován.
Sekt uchováváme v temném prostředí při asi deseti až dvanácti stupních Celsia.
Vlhkost by měla být asi sedmdesát pět procent.
Už několik hodin před otevřením lahve sekt přeneseme, aby teplota klesla asi na
šest až osm stupňů. Rozhodně neseme sekt opatrně a neprovádíme s ním žádné
prudké pohyby, mohl by totiž potom hodně pěnit.
Šumivý sekt si nejlépe vychutnáváme ve speciálních skleničkách, říká se jim
flétny.
Ale jako každý alkohol, i sekt je kalorický. Dvě deci šumivého vína mají 660
kJ. To takový velký panák whisky, rumu, ginu nebo vodky se pohybuje okolo 400
až 500 kJ; vaječný koňak obsahuje dokonce 700 kJ!
A další kalorie přibývají, chuťovky, chlebíčky, slané dobrůtky (brambůrky,
tyčinky, oříšky) a to nepočítám všechno to cukroví, ta vosí hnízda, linecké,
tlapičky, různé nepečené kuličky, je toho zkrátka požehnaně, a pro náš zažívací
systém znamená tohle hodování nesmírnou zátěž. A co teprve kuchařka, která
všechny tyhle dobroty připravuje? Tuhle ochutná krém, tamhle si dá oříšky,
ukousne řízku nebo dojí zbylé chuťovky a chlebíčky...přece se to nevyhodí,
taková škoda!
Jediné, co se jen tak nezkazí, je právě alkohol, který už k Silvestru patří, a
těch, kteří si bez něj nedokáží oslavu představit, je opravdu hodně. Když už se
ale musí pít, je nutné dělat přestávky, organismus spotřebovává asi 7,5 g
za jednu hodinu - tedy např. litr vína spálí až za asi 13 hodin!
Odbourávání alkoholu je ale opravdu různé, a záleží na naší váze a tělesné
konstrukci, a také na tom, jestli pije žena či muž. Nejméně zákeřná je vodka.
Červené víno např. zase obsahuje tyramin, to je látka podobná histaminu, která
způsobuje u někoho silné bolesti hlavy.
A jak přežít kocovinu, když už jsme to s alkoholem přehnali?
Hlavně nikdy nepijte alkohol nalačno. Kouření nám taky dvakrát neprospěje, a
káva, kterou se snažíme zahnat únavu, nás ještě víc dehydruje. Než se uložíte
po bouřlivé noci ke spánku, dejte si vitamín C spolu s vitamíny B a zapijte je
alespoň půllitrem čisté vody. Ráno vám pomůže sprcha a hlavně snídaně, pokud
nejste schopni nic sníst, dejte si alespoň čaj z máty, heřmánkový, kopřivový
nebo čaj z řebříčku, ten zklidní játra a žlučník. A když budete při oslavě pít
střídavě i vodu, udržíte si v těle dostatek tekutin. Pokud možno také alkohol
nemíchejte.
Někomu pomáhá na kocovinu slepičí polévka, kyselé okurky, zelný vývar,
neslazený čaj nebo čerstvě vylisovaná šťáva z ovoce.
Alkohol je lék i jed
Mezi lidmi přežívá rčení, že: "Čím ses zkazil, tím se naprav!" Tohle
ale není dobrá rada od těch, kteří vám vehementně doporučují
"vyprošťovák", protože lék na kocovinu v podobě alkoholu neexistuje.
Možná, že vám pomohlo "jedno pivo", to ale bylo proto, že pivo
obsahuje řadu vitamínů skupiny B a také minerály, které tělu chybí.
Někomu pomůže silný šálek kávy, jiný ho nesnese, protože káva znovu podráždí už
tak namáhaný žaludek.
Ovšem taková česnečka snad pomůže úplně každému. Dodá tekutiny, energii a
hlavně sůl, která se ztratila odvodněním. Někomu pomůže i kefír, který zklidní
žaludek a trávicí trakt.
Čím si ale opravdu neprospějete, to jsou rady a tipy: Dej si pálivé feferonky,
pikantní rybičky, nebo dokonce octové a různě pepřené "panáky"!
Anebo doslova smrtící koktejl pro už tak ztýraný žaludek - syrová vejce
spolu s worcestrem, kečupem a kořením! Jen to ne!
Moc Vám přeji, abyste silvestrovské oslavy zvládli bez následků a v pohodě.
Ať žije Nový rok! Vychutnejte si poslední den v roce a těšte se na to, co vám
přinese rok nový. Silvestr by měl být dnem pohody, kdy se loučíme s tím starým
rokem, a plánujeme, co nás asi čeká v roce příštím.
Tak ať Vám to vyjde!
Kacice - čtenářka
ChytráŽena.cz