Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční rekordy - v Guinessově knize bodují i Češi!

19. 12. 2009 | Zvyky a tradice

Předvánoční čas se pomalu, ale jistě blíží. Už máte nakoupené dárečky, připravená těsta nebo provedený vánoční úklid? Pokud se před Vánoci nudíte, co takhle zapsat se třeba do Guinessovy knihy rekordů nějakým vánočním rekordem?

Pokud byste se chtěli zaměřit na trumfnutí současných rekordů, museli byste začít plést pěkně dlouhý vánoční řetěz, tvořit vánočku nebo začít vytvářet extra velkou svíčku. Nejdelší český vánoční řetěz vytvořili v roce 2008 v Karviné. Řetěz byl vytvořen v rámci vánočních trhů a měří neskutečných 16 kilometrů! Prvenství ovšem drží studenti z Dublinu, jejichž řetěz měří neuvěřitelných 59 kilometrů. A to už je pořádný řetěz na pořádný vánoční strom!!!

vanocni-stromecekTřeba takový, jaký zdobí studenti ze střední školy ve Žďáru nad Sázavou. Před školou jim roste skutečný unikát – smrk starý více než 50 let. Tento strom je zapsán v Guinessově knize rekordů jako největší živě rostoucí vánoční strom. Každé Vánoce jej ozdobí přibližně 150 kouzelných vánočních světýlek. V den registrace (v roce 2007) strom měřil  neuvěřitelných 22,47 metrů a teď již bude určitě zase o něco větší.

Pečete dobrou domácí vánočku? A chcete vědět, jak velká by Vaše vánočka musela být, aby se umístila v knize rekordů na prvním místě? Vánočka, kterou upekli v pelhřimovském pekařství, měřila 4,5 metru a vážila téměř 50 kilo! Přesně jak je to v té písničce: Naše teta peče léta na Vánoce vánočku, nereptáme, aspoň máme něco pro kočku. No, z téhle vánočky by se nenajedla pouze jedna kočka :) Podle údajů historiků byl ale tento rekord údajně překonán, a to v roce 1867, kdy byla upečena vánočka, která vážila rovnou čtyři metráky.

Stránky knihy rekordů nejsou protkány pouze rekordy v oblasti vánočních stromků, vánoček a vánočních řetězů, své prvenství také zdárně držíme v oblasti největších vánočních svíček. Ta naše svíčka měří celé čtyři metry!!! Myslím, že tahle svíčka by nám vydržela hořet nejedny Vánoce.


Simbelmine

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
si už dlouho přeju (ale nikomu jsem to neřekla), tak si ji asi koupím sama a bude ..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles