Talíře
Zakládáme masový, pečivový a případně dezertní talíř. Ideální je použít napřed tzv. podkladový talíř, neboli talíř s větším průměrem, cca 30 cm a více. Slouží jako měřítko k zakládání dalšího inventáře a zůstává na stole až do servisu kávy. Umístěn by měl být ve vzdálenosti cca 3 prstů od okraje stolu. Je na něm ubrousek, aby o sebe talíře, které se na něj s již naloženým pokrmem servírují, nevrzaly.Pečivový talíř zakládáme vždy vlevo horním okrajem nebo středem na úroveň hrotů vidliček.
Dezertní talíř se v případě, kdy podáváme studený předkrm, zakládá na talíř podkladový.
Příbory
Záleží na chodech, které chceme podávat. Maximum jsou však vždy 3 vidličky, 3 nože + polévková nebo dezertní lžíce po stranách talíře a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem. Další příbor se zakládá těsně před nebo zároveň s chodem.Obecně platí, že nůž je otočen ostřím k talíři, vzdálenost konců všech příborů od okraje stolu je stejná (volně splývají s okrajem talíře) a vzdálenost jednotlivých příborů mezi sebou je 3 – 5 mm.
Příbory zakládáme v tomto pořadí ve směru od talíře:
Vedle talíře: vidličku vlevo, nůž vpravo1. základní příbor na hlavní chod
2. rybí příbor
3. dezertní příbor
Nad talíř: jako první vidličku s držadlem směřujícím vpravo, pak nůž 1, moučníkový nebo dezertní příbor
Předkrm: lžička a vidlička na předkrm se zakládá zešikma na dezertní talíř.
Sklo
Skleničky můžeme zakládat buď do trojúhelníku, nebo do řady, vždy však maximálně 3 sklenice, jinak by stůl nebyl přehledný. Další sklenice tedy servírujeme těsně před nebo zároveň s podávaným nápojem. Sklenice k hlavnímu chodu je vždy nad špičkou základního nože, napravo od ní sklenice k předkrmu, mezi nimi nalevo sklenice na vodu.Dochucovací prostředky
Vždy zakládáme pouze solničku a pepřenku v dosažitelné vzdálenosti pro všechny stolující. Ostatní prostředky máme na příručním stole.Zdroj, foto: Henkel