Školní rok 2020/2021Školní rok 2020/2021 Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online! - 3 obtížnosti i pro chytré ženyHrajte s námi SUDOKU online! - 3 obtížnosti i pro chytré ženy
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 09.05. 2021
Dnes má svátek Ctibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Pravidla zakládání talířů a příboru

24. 12. 2014 | Praktické rady

Talíře

Zakládáme masový, pečivový a případně dezertní talíř. Ideální je použít napřed tzv. podkladový talíř, neboli talíř s větším průměrem, cca 30 cm a více. Slouží jako měřítko k zakládání dalšího inventáře a zůstává na stole až do servisu kávy. Umístěn by měl být ve vzdálenosti cca 3 prstů od okraje stolu. Je na něm ubrousek, aby o sebe talíře, které se na něj s již naloženým pokrmem servírují, nevrzaly.

Pečivový talíř zakládáme vždy vlevo horním okrajem nebo středem na úroveň hrotů vidliček.
Dezertní talíř se v případě, kdy podáváme studený předkrm, zakládá na talíř podkladový.

Příbory

Záleží na chodech, které chceme podávat. Maximum jsou však vždy 3 vidličky, 3 nože + polévková nebo dezertní lžíce po stranách talíře a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem. Další příbor se zakládá těsně před nebo zároveň s chodem.

Obecně platí, že nůž je otočen ostřím k talíři, vzdálenost konců všech příborů od okraje stolu je stejná (volně splývají s okrajem talíře) a vzdálenost jednotlivých příborů mezi sebou je 3 – 5 mm.

Pravidla zakládání talířů a příboruPříbory zakládáme v tomto pořadí ve směru od talíře:

Vedle talíře: vidličku vlevo, nůž vpravo
1. základní příbor na hlavní chod
2. rybí příbor
3. dezertní příbor

Nad talíř: jako první vidličku s držadlem směřujícím vpravo, pak nůž 1, moučníkový nebo dezertní příbor
Předkrm: lžička a vidlička na předkrm se zakládá zešikma na dezertní talíř.


Sklo

Skleničky můžeme zakládat buď do trojúhelníku, nebo do řady, vždy však maximálně 3 sklenice, jinak by stůl nebyl přehledný. Další sklenice tedy servírujeme těsně před nebo zároveň s podávaným nápojem. Sklenice k hlavnímu chodu je vždy nad špičkou základního nože, napravo od ní sklenice k předkrmu, mezi nimi nalevo sklenice na vodu.

Dochucovací prostředky

Vždy zakládáme pouze solničku a pepřenku v dosažitelné vzdálenosti pro všechny stolující. Ostatní prostředky máme na příručním stole.

Zdroj, foto: Henkel

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pravidla zakládání talířů a příboru:

Pravidla zakládání talířů a příboru
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nikdy neuškodí si tyto pravidla připomenout.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles