Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pečení cukroví v listopadu

4. 12. 2012 | Praktické rady

Čím déle jsem na internetu, tím více se plno žen diví, proč už peču v listopadu?

Odpověď je zcela jednoduchá a prostinká, aby se cukroví rozleželo.

Peču od svých 19 let, co jsem se poprvé vdala, díky mé první tchyni, která byla nejen výborná kuchařka, ale i vynikající cukrářka. Měla sešit plný vynikajících receptů, které jsem si samozřejmě od ní opsala. A díky jí, umím vařit, péct samé dobroty, jak ona nazývala svůj sešit, a nejen nazývala, ale nadpis na sešitu se krásně vyjímal slovem DOBROTY.

Vše co uměla, mě krok po kroku naučila, na rozdíl od mé matky, která mě kategoricky ode všeho dění v kuchyni vyháněla, abych něco neušpinila, nepokazila. Jí jsem za vše vděčná, co umím a již 43. rok jsem letos pekla 24.11. cukroví, aby se pěkně rozleželo.

Ona mi vždy kladla na srdce, že cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecká kolečka s marmeládou, kokosky a pracny se musí odležet. Ano, po celé roky dodržuji a tak i letos mám upečeno.

Pečení cukroví v listopaduOvšem první Vánoce u nás bude cukroví pouze o třech druzích, vlastně ty, co nám nejvíce chutnají. Bývaly roky, kdy jsem pekla i 30 druhů, 15 vánoček, 10 nohavic štrúdlu, ale ne z kupovaného listového těsta, ale svého domácího. Nikdy nesměl chybět klasický domácí dort. Řekla bych, kam jsem se o svátcích podívala, bylo sladké. Byli jsme velká rodina, ta toho dokázala spořádat opravdu hodně.

Léta běží a jsem nejen já, ale i manžel ve věku, kdy trávení už není to, co bývalo, bohužel. Proč se zbytečně cpát sladkým nadbytečně, že? A pokud to vidím, tak samozřejmě sáhnu po dobrůtce. Ale díky mému nastolení zdravějšího režimu, což znamená jíst 5x denně v malých porcích a nejpozději do 18.00, včetně pití dostatečně vody, jsem se letos zařekla, že upeču minimálně cukroví.

Upekla jsem pouze linecká kolečka, vanilkové rohlíčky a kokosky, které já bych si klidně odřekla, ale manžel je miluje. Navíc k tomu vždy zbudou bílky, co s nimi, proto další důvod, proč jsem upekla i kokosky. Nebýt toho, měla jsem původně v plánu pouze dva druhy, pro dodržení tradice.

Cukroví již pěkně odpočívá v krabicích a u nás je veliká výhoda, že ani jeden, ani druhý nemáme touhu chodit do krabic a cukroví odebírat. Tomu samému jsem učila děti od mala, že cukroví se musí jíst až o svátcích. Možná mi nebudete věřit, ale opravdu to děti dodržovaly, ale vždy jsem jim dala před uskladněním cukroví od každého druhu ochutnat. O to více se děti těšily, ale nebyly to jenom děti, je to můj manžel, který si ochutnávku nenechá ujít. Ovšem letos prohlásil, ač souhlasil s mým návrhem na zmenšení množství, že ochutnávku jsem mu mohla dát alespoň trojnásobnou, což jsem nedala.

Napíši Vám můj super recept od mé první tchyně:

Linecká kolečka s marmeládou: 1 dávka, já upekla 3násobnou

30 dkg hladké proseté mouky

20 dkg másla, já použila máslovou Heru

10 dkg moučkového cukru

2 žloutky

citronová kůra z ošetřeného citronu - vždy omyji mýdlem a pořádně opláchnu

šťáva z 1 citronu

Vše zpracuji v těsto, dám na hodinu, klidně i do druhého dne do lednice odpočinout. Po té rozválím a vykrajuji, já nejraději klasická kolečka, ale můžou se vykrajovat různé tvary. Na plech a pečicí papír pokládám a peču na 130° stupňů v horkovzdušné troubě. Čas nesleduji, řídím se pohledem, aby vršek koleček byl světlý, ale nadzvednu kolečko, a když odspodu začíná růžovět, už vyndavám, jsou upečena.


Když jsem vše upekla a zvážila, je ho ale až - 5,30 kg, ale já polovinu dávám našemu kamarádovi, který je sám, takže vždy počítám s ním, včetně vánočky. On nám zase na oplátku, když jde na ryby, je vášnivý rybář, nosí po celou sezónu kapry, které my s manželem milujeme.

Jelikož nevím, zda ještě budu do krásných vánočních svátků psát, tak Vám všem, Chytré ženy, přeji klidné dny beze shonu, krásné svátky a užijte si je  dle svých představ, ale hlavně Vám všem, přeji hodně zdraví a štěstí.

Věrka1950 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pečení cukroví v listopadu:

Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata, jsem ráda, že se Vám článek líbí, díky, díky a krásné Vánoce Vám všem přeji SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale já ještě nepekla,včera jsem udělala těsta a zítra zapnu troubuSmajlík
podle foteček máš moc hezky napečeno
Obrázek uživatelky
profil
tak ja asi letos budu kupovat .zati nemam nic a ani nemam chut .možna něco lineckeho,ale jen ze synem.
Obrázek uživatelky
profil
já začnu až dnes ,mám dovolenouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ty,ty,ty - ani si sa nepriznala, že máš uverejnený článok. Len náhodou som nakukla do špeciálu (obyčajne na to zabúdam).
Teda Věrka, ty pečieš ako v cukrárni - také množstvá.
Ja pečiem radšej viac druhov a menšie dávky, ale v posledných rokoch pečiem aj ja viac, lebo dávam polovicu mladým a niečo aj krstnej mame, ktorá má 88 rokov a žije sama, takže sa jej neoplatí vypekať, hoci by to ešte zvládla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles