Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pečení cukroví v listopadu

4. 12. 2012 | Praktické rady

Čím déle jsem na internetu, tím více se plno žen diví, proč už peču v listopadu?

Odpověď je zcela jednoduchá a prostinká, aby se cukroví rozleželo.

Peču od svých 19 let, co jsem se poprvé vdala, díky mé první tchyni, která byla nejen výborná kuchařka, ale i vynikající cukrářka. Měla sešit plný vynikajících receptů, které jsem si samozřejmě od ní opsala. A díky jí, umím vařit, péct samé dobroty, jak ona nazývala svůj sešit, a nejen nazývala, ale nadpis na sešitu se krásně vyjímal slovem DOBROTY.

Vše co uměla, mě krok po kroku naučila, na rozdíl od mé matky, která mě kategoricky ode všeho dění v kuchyni vyháněla, abych něco neušpinila, nepokazila. Jí jsem za vše vděčná, co umím a již 43. rok jsem letos pekla 24.11. cukroví, aby se pěkně rozleželo.

Ona mi vždy kladla na srdce, že cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecká kolečka s marmeládou, kokosky a pracny se musí odležet. Ano, po celé roky dodržuji a tak i letos mám upečeno.

Pečení cukroví v listopaduOvšem první Vánoce u nás bude cukroví pouze o třech druzích, vlastně ty, co nám nejvíce chutnají. Bývaly roky, kdy jsem pekla i 30 druhů, 15 vánoček, 10 nohavic štrúdlu, ale ne z kupovaného listového těsta, ale svého domácího. Nikdy nesměl chybět klasický domácí dort. Řekla bych, kam jsem se o svátcích podívala, bylo sladké. Byli jsme velká rodina, ta toho dokázala spořádat opravdu hodně.

Léta běží a jsem nejen já, ale i manžel ve věku, kdy trávení už není to, co bývalo, bohužel. Proč se zbytečně cpát sladkým nadbytečně, že? A pokud to vidím, tak samozřejmě sáhnu po dobrůtce. Ale díky mému nastolení zdravějšího režimu, což znamená jíst 5x denně v malých porcích a nejpozději do 18.00, včetně pití dostatečně vody, jsem se letos zařekla, že upeču minimálně cukroví.

Upekla jsem pouze linecká kolečka, vanilkové rohlíčky a kokosky, které já bych si klidně odřekla, ale manžel je miluje. Navíc k tomu vždy zbudou bílky, co s nimi, proto další důvod, proč jsem upekla i kokosky. Nebýt toho, měla jsem původně v plánu pouze dva druhy, pro dodržení tradice.

Cukroví již pěkně odpočívá v krabicích a u nás je veliká výhoda, že ani jeden, ani druhý nemáme touhu chodit do krabic a cukroví odebírat. Tomu samému jsem učila děti od mala, že cukroví se musí jíst až o svátcích. Možná mi nebudete věřit, ale opravdu to děti dodržovaly, ale vždy jsem jim dala před uskladněním cukroví od každého druhu ochutnat. O to více se děti těšily, ale nebyly to jenom děti, je to můj manžel, který si ochutnávku nenechá ujít. Ovšem letos prohlásil, ač souhlasil s mým návrhem na zmenšení množství, že ochutnávku jsem mu mohla dát alespoň trojnásobnou, což jsem nedala.

Napíši Vám můj super recept od mé první tchyně:

Linecká kolečka s marmeládou: 1 dávka, já upekla 3násobnou

30 dkg hladké proseté mouky

20 dkg másla, já použila máslovou Heru

10 dkg moučkového cukru

2 žloutky

citronová kůra z ošetřeného citronu - vždy omyji mýdlem a pořádně opláchnu

šťáva z 1 citronu

Vše zpracuji v těsto, dám na hodinu, klidně i do druhého dne do lednice odpočinout. Po té rozválím a vykrajuji, já nejraději klasická kolečka, ale můžou se vykrajovat různé tvary. Na plech a pečicí papír pokládám a peču na 130° stupňů v horkovzdušné troubě. Čas nesleduji, řídím se pohledem, aby vršek koleček byl světlý, ale nadzvednu kolečko, a když odspodu začíná růžovět, už vyndavám, jsou upečena.


Když jsem vše upekla a zvážila, je ho ale až - 5,30 kg, ale já polovinu dávám našemu kamarádovi, který je sám, takže vždy počítám s ním, včetně vánočky. On nám zase na oplátku, když jde na ryby, je vášnivý rybář, nosí po celou sezónu kapry, které my s manželem milujeme.

Jelikož nevím, zda ještě budu do krásných vánočních svátků psát, tak Vám všem, Chytré ženy, přeji klidné dny beze shonu, krásné svátky a užijte si je  dle svých představ, ale hlavně Vám všem, přeji hodně zdraví a štěstí.

Věrka1950 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pečení cukroví v listopadu:

Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
Pečení cukroví v listopadu
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Chtěla jsem letos upéct jen rohlíčky,ale neodolám a zkusím...SmajlíkSmajlík
pěkný článeček a přeju pěkné VÁNOCE
Obrázek uživatelky
profil
Letos jsem upekla perníčky a už jsou téměř fuč!
Proto jsem dnes pekla další. Linecké mám už také hotové. Ještě upeču asi 3 druhy. Letos to nepřeženu!
Obrázek uživatelky
profil
to by se taky mohlo stát, že na Štědrý den, by nezbylo ani jedno kolečko. No, měli jsme takové zvyky, převzala jsem je od 1 tchýně a dodržuji seč to jde. I když letos jsem sama už porušila a už jsme ochutnávali s manželem.
Obrázek uživatelky
profil
šikulka, děkujeme Věrko Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to já zas tvrdím, že vánoční cukroví nejlépe chutná před Vánoci. O svátcích je jídla a dobrot spousta a o cukroví pak už nikdo ani nemá zájem. Nevím, proč bych schovávala cukroví do krabic,zamykala a zakazovala. Naopak mám radost, když chutná a je jedno jestli před nebo po.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles