Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Navštivte muzea nejen na Vánoce

14. 12. 2011 | Vánoční slavnosti
Zimní počasí udeřilo naplno, ale za teplem nemusíte odjíždět až do vzdálených končin. Co třeba navštívit  blízké muzeum, kde se nejen ohřejete, ale ještě se něco dozvíte. Ve většině muzeí jsou kromě stálých sbírek ještě krátkodobé expozice, z jejichž šíře uvádím alespoň některé. 

Jindřichohradecké muzeum připravilo od 24. listopadu do 30. prosince v kostele sv. Jana Křtitele expozici betlémů Jana Rody v rámci Vánoc u sv. Jána.

V pražském Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur se dozvíte na výstavě Veselí kostlivci, jak se slaví Vánoce v Mexiku.

Muzejní expozice seznamuje s lidovými obřady a slavnostmi v Mexiku, ve kterých se odráží lidové náboženství propojující domorodé předkřesťanské prvky s prvky křesťanskými. Expozice se zaměřuje na obřady, které se konají na podzim a v zimě a jsou spojeny s náboženskými svátky, jako jsou Dušičky, Vánoce či Tři králové. Vyvrcholením je potom Masopust, který zde představují karnevalové masky. Zmíněné obřady, které se vztahují ke křesťanskému církevnímu roku, jsou v muzeu porovnány s našimi obdobnými lidovými obřady. Důraz je kladen na mexické Dušičky, svátek zemřelých. V Mexiku je to celospolečenská událost veselé oslavy života. Zjistíme, že Mexiko nám je i přes velkou vzdálenost překvapivě blízké.

Historická budova Národního muzea v Praze
je sice uzavřena pro dlouhodobou rekonstrukci, ale opodál je Nová budova Národního muzea, kde si můžete prohlédnout nádhernou expozici Krása motýlích křídel. Pro velký zájem potrvá až do 1. května. Určitě vás zaujmou pestré barvy těchto křehkých symbolů volnosti. Vizuální zážitek je doplněn také o krátké video. Navíc jsou připraveny technologické novinky související s těmito zranitelnými tvory i výtvarná díla s dokonalými autentickými vědeckými ilustracemi. Nechybí dokonce ani verše a ukázky hudební tvorby inspirované motýly. V neposlední řadě se návštěvníci seznámí s ochranou motýlů, protože velkým problémem je postupné vymírání motýlích společenstev.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy připravilo výstavu Dárek z pouti, kde až do ledna máte možnost shlédnout poutní a pouťové umění.

Regionální muzeum ve Žďáru nad Sázavou zve návštěvníky od 4. prosince do 16. ledna na expozici Vánoční zvyky u nás i ve světě aneb Kdo nám nosí dárky. Dozvíte se například, že v Itálii nosí vánoční dárky čarodějka Befana, ve Francii Pére Noël a jak je to v dalších zemích zjistíte právě v muzeu. Kromě evropských zemí na vás čekají také informace o Vánocích v exotických oblastech, jako jsou Sýrie, Brazílie, Madagaskar, nebo Polynésie. Muzeum rovněž láká na tradiční horácké vánoční a adventní zvyky, praktické ukázky vánoční magie (odlévání cínu) i poutavé vánoční překvapení.

Pokud si vyšetříte delší čas, určitě stojí za vidění berlínská či vídeňská muzea. Ale nedoporučuji to zrovna v předvánočním čase, neboť tou dobou jsou právě tato města plná turistů obdivujících vánoční trhy.



Autor:pppeettrr


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka