-Komerční sdělení-
V sobotu 30. listopadu 2019 proběhl ve středočeském Mratíně již třináctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019. Účastníci soutěže letos předvedli mnoho nových a zajímavých nápadů na servírování. Soutěžící poutavě spojili tradiční vánoční pokrm s tématy, která momentálně hýbou společností. Hlavně u juniorských týmů bylo vidět, že ochranou přírody doslova žijí.
O titul se utkalo celkem 18 kuchařských týmů a porota, v jejímž čele usedl známý novinář, spisovatel a reportér Josef Klíma, to ani tentokrát neměla jednoduché. Soutěžní týmy byly rozděleny do dvou kategorií – junioři a senioři. Ačkoliv byli kuchaři pod drobnohledem poroty a šlo jim o titul mistrů ČR, ochutnávat a získávat inspiraci mohli i všichni diváci, kteří se přišli na akci podívat.
V kategorii seniorů se mistry České republiky v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019 stal tým Tři grácie s receptem na Sametový salát. Mistrové odborného výcviku na SOU gastronomie a podnikání letos pojali servírování bramborového salátu v duchu oslavy výročí třiceti let od Sametové revoluce. Aranžmá naservírovaného stolu či originální dekorace spolu s vynikající chutí tak porota ocenila první příčkou.
Juniorskou kategorii ovládl tým Diplomatky, které svůj Lesní salát servírovaly velmi originálně na dřevě a nebály se použít ingredience jako je smrkový džem, kaštany či křepelčí vajíčka.
„Soutěžící si letos dali velkou práci s výzdobou. Recepty byly většinou tradiční, ale osvěžené nějakou zajímavou ingrediencí, která jim dodala šmrnc. Zároveň bylo vidět, že pro mladé je téma ekologie a ochrany přírody důležité,“ říká Magdaléna Šodorová z Vitany.
Zajímalo by Vás, jak takový vítězný salát chutnal? Od mistrů jsme získali recept, takže si jejich originální bramborový salát můžete zkusit udělat i doma!
Vítězné recepty:
Vítězný recept senioři:
Tým TŘI GRÁCIE: Michaela Karbulková, Miluše Roudnická, Eva SahánkováMistrové odborného výcviku SOU gastronomie a podnikání, Praha 9
SAMETOVÝ SALÁT
Suroviny:
1,5 kg brambor Alianz
20 dkg anglické slaniny
200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
1 velká cibule
0,75 l sklenice nakládaných okurek
3 vařená vejce
3 mrkve, 1 jablko, 200 g celeru, 1 petržel
1 smetana na šlehání (100 ml)
1 lžíce worcesteru
2 lžíce plnotučné hořčice
425 ml majonézy Vitana
Lžička cukru, sůl a pepř
Postup:
Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Vše promícháme s majonézou, přidáme hořčici, worcester, cukr, sůl a pepř.
Na ozdobu tým použil labutě, vykrájené z jablek.
Vítězný recept junioři:
Tým DIPLOMATI: Eliška Freibauerová, Anna Haisová, Eliška HátlováStřední škola gastronomická a hotelová, Praha - Braník
LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem na křepelčí vajíčka
Suroviny:
1 kg brambor
80 g šalotky
80 g sterilovaného hrášku
4 středně velké mrkve
5 ks kyselých okurek
300 g Vitana majonézy
1 lžíce hořčice
100 g smrkového džemu (z mladých výhonků)
150 g jedlých kaštanů
Citrónová šťáva
Postup:
Uvaříme brambory a také v octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrách a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Přidáme sůl a pepř a smícháme s majonézou. Nakonec smícháme vše dohromady. Udíme a podáváme na dřevu.