MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jednou v adventním čase

6. 12. 2012 | Vaše příběhy
Byl večer po svátku svatého Mikuláše, venku nevlídné počasí, drobně mžilo a sem tam poletovala sněhová vločka. Prostě, psa by člověk nedokázal vyhodit. Pěkně v teple jsem s manželem seděla na gauči před zapnutou  televizí a bylo mi příjemně. Blížila se jedenáctá hodina. Zvedla jsem se, vzala do ruky dva hrnky od čaje a zamířila do kuchyně. Měli bychom jít spát, pomyslela jsem si. Vtom zazvonil telefon. Volala dcera. "Mami, prosím tě přijeďte pro nás.  U nás v domě hoří a já jsem s holkama na ulici a je nám hrozná zima". Rázem bylo po myšlence na spaní i po pohodě.  Manžel šel pro auto a vyjeli jsme zachraňovat dceru  a dvě vnučky.
Bydlí asi osm set metrů od nás, takže jsme u jejich domu zastavili brzy.
 Zvědavě a s obavami jsme se rozhlíželi. U domu stála dvě hasičská auta a auto policie, samotný dům byl ohraničený páskou se zákazem vstupu. Mezi přihlížejícími jsme viděli na trávníku stát dceru s vnučkami. Na zemi vedle ní stála větší taška, v ruce držela přepravku s kocourem. Holčičky měly na sobě pyžamo, přes sebe bundy a na zádech baťohy do školy. Naložili jsme je a odvezli do našeho domku. 
v čase adventnímTeď jsme se dozvěděli,  co se vlastně přihodilo. V sousedním bytě usnula paní a na stole, na adventním věnci nechala hořet svíčku. Zřejmě i ráda popila víno. Probudila se pozdě, když už byt od svíčky hořel. Ostatní nájemníci cítili na chodbě silný kouř a zavolali hasiče. Do bytu, ve kterém tušili malér, se dostat nedokázali. Paní, zmatenou a přiotrávenou dýmem, vyvedli později hasiči. Ti také v domě vypnuli elektřinu, zavřeli plyn a nařídili evakuaci obyvatel. Tak jsem naše trosečníky uložila do bývalého dětského pokoje.

Uvidíme, co se bude dít zítra. A viděli jsme. Zvenčí dům vypadal skoro normálně, jen jedno okno bylo beze skel, vlastně bez rámu a nad ním na omítce až ke střeše byly patrné stopy, kudy šly nahoru plameny a kouř. V domě to všude nepříjemně páchlo. A v dceřině bytě byla nepředstavitelná spoušť. Všude ležela černá vrstva sazí, zdi zčernalé a příšerný smrad.  Tak co teď?  Hlavně  větrat. Oba byty, dceřin i ten, kde hořelo, byly pojištěné. Hned se začalo jednat. Z pojistky se zařídí úklid a malování bytu, a také čistírna. Všechny věci v bytě se začaly třídit do pytlů. Něco půjde do čistírny, něco se vypere. Matrace z postelí - vyhodit, deky, co jdou čistit, tak do čistírny, jinak vyhodit. Květiny zmrzly, tak odnést do kontejnéru. Bohužel, ještě několik dnů nepůjde elektřina a plyn, musí se udělat nová revize. A tak brzy se stmívá a je zima.

A u nás v domě?

Máme kocoura, takového dobráka a tomu jsme do jeho revíru přivedli kocoura s velmi silnou osobností. Museli jsme je úzkostlivě separovat. Pozor, zavři dveře, tady v pokoji je Ferda. Ať Etián neuteče na chodbu, Ferda teď jde k misce! Ferdo, tam nepůjdeš, tam máme hosta... Dcera samozřejmě musela chodit do práce a vnučky do školy. Zprovoznění bytu trvalo tři neděle. Stěny se musely důkladně oškrábat a pak vymalovat. Pračka u nás jela celé dny, prádlo viselo všude kam se člověk podíval. Sedací soupravu  firma vyčistila, bohužel, zápach se z ní nedostal. Po všech pokusech se musela  nakonec odvést do sběrného dvora. Všichni jsme byli unavení a blížily se také vánoční svátky. Dcera se odstěhovala 22. prosince. Co mi zůstalo v hlavě, když si na událost starou 3 roky vzpomenu?  Mít  pojištění  je v kritických situacích podpora, i když nikdy se z pojistky nezaplatí všechny ztráty. Já sama jsem mnohem opatrnější, rozhodně nenechám svíčku ani chvíli bez dozoru. Když vidím v televizi záběry na nějaký požár, tak vím, jací jsou chudáci i ti, u kterých sice nehořelo, ale kteří mají vedle byt, nebo o patro níž.

A kdyby došlo k náhlé evakuaci, víme, kde máme zrovna položené důležité věci jako občanský průkaz, pas, platební kartu? Raději dál o takových záležitostech nemluvit.

Bugy - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jednou v adventním čase:

Jednou v adventním čase
Jednou v adventním čase
Jednou v adventním čase
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ještě,že všechno relativně dobře dopadlo..zažít bych to nechtěla
Přeji hezké svátky
Obrázek uživatelky
profil
hlavně,že se rodince nic nestalo
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi dobre načasovaný článok.
Myslím, že v čase Vianoc vo väčšine domácností horí sviečka (u nás nepretržite celé sviatky - tety nám z kostola vždy donesú betlehemský oheň), tak je nanajvýš nutné zabezpečiť, aby k požiaru za žiadnych okolnosí neprišlo. Ja, keď ideme z domu, dávam olejový kahanec do vysokého zaváracieho pohára a ten ešte do veľkého hrnca ďaleko od všetkého horľavého.
Šťastie v nešťastí bolo, že sa nikto nezranil, nedaj Bože nezhorel.
Obrázek uživatelky
profil
Raději nic podobného nezažítSmajlík
ještě, že se měla dcera na koho obrátit
Obrázek uživatelky
profil
dobre napsany clanek a varovani.. clovek nikdy nevi co se muze prihodit.. az me mrazi pri predstave ze bych se dostala do takove situace
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles