Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čert a Mikuláš

4. 12. 2013 | Zvyky a tradice

Utíká to, utíká a v některých rodinách už se děti obávají příchodu čerta s Mikulášem. Jak jistě všichni víme, svátek svatého Mikuláše připadá podle kalendáře na 6. prosince. Protože se ale svátky obvykle slaví v jejich předvečer, tak i čerta s Mikulášem - a pochopitelně většinou také s andělem - se děti dočkají již 5. prosince. A víte, že čert s Mikulášem navštěvují děti již od 13. století?

Návštěvu Mikuláše máme spojenou s rozdáváním drobných dárků, cukrovinek a ovoce. O tuto nadílku se stará právě Mikuláš spolu s andělem. Zlobivé děti místo toho mohou očekávat uhlí nebo brambory od čerta. Čerti se starají o symbolické trestání a strašení zlobivých dětí. Ne vždy ale Mikuláše doprovázel čert s andělem, dříve s ním chodil například obecní policajt.

Mikuláš u nás bývá oblečený v biskupském plášti, na hlavě má biskupskou mitru a v ruce biskupskou berlu. Nesmí chybět bílý plnovous. Čert má za úkol postrašit děti a podle toho vypadá i jeho podoba. Jako symbol zla má většinou řetěz, kterým hrozivě chrastí, a také pytel, ve kterém by si mohl zlobivé děti odnést s sebou do pekla. Anděl je nejmladší z této trojice a jako symbol dobra je celý v bílém a s bělostnými křídly.

Čert a MikulášSvatý Mikuláš byl reálná postava: narodil se kolem roku 280 (udávají se i dřívější roky) na území dnešního Turecka a od velmi mladého věku byl biskupem. Už za svého života byl velmi oblíbený mezi lidmi pro svou štědrost k potřebným a pomoc chudým, stal se ochráncem nespravedlivě obviněných, byl patronem rybářů a námořníků. Zemřel pravděpodobně 6. prosince mezi lety 345 - 352. Někdy se uvádí, že byl umučen - v této době totiž docházelo k velkému pronásledování a mučení křesťanů. Oficiálně nebyl nikdy prohlášen za svatého, ale jeho uctívání se stalo součástí víry různých církví. Dodnes jde o jednoho z nejuctívanějších svatých v celém křesťanství.

Jedna z nejstarších legend o sv. Mikulášovi se zachovala v několika podobách. Podle jedné z verzí zchudlý šlechtic poslal své tři dcery do veřejného domu, aby si prostitucí vydělaly na věno. Mikuláš je ale zachránil: oknem jim hodil po jednom sáčku se zlaťáky, takže měly věno a mohly se vdát.

V každém případě 5. prosinec patří dětem a součástí mikulášských tradic po celém světě je rozdávání dárků, i když se tyto tradice národnostně i krajově liší. Jen v dobách, ze kterých tento zvyk pochází, byly některé druhy ovoce nebo různé laskominy pro nás méně dostupné a tudíž více oceňované než dnes. Ale v této tradici by mělo jít více než o dárky spíše o zážitky, nemyslíte? (Pamatujete třeba na Mikuláše v tatínkových bačkorách nebo na čerta, co měl boty jako strejda a ještě byl cítit rumem? S přibývající hodinou se často spíš než děti bály maminky...)

Tak ať mají vaše děti ty nejkrásnější zážitky a jednou na Mikuláše vzpomínají tak rády, jako my dnes!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
v letech.... Mikulaš k nám stale dochází, dárkové překvapení nachází /me/
Obrázek uživatelky
profil
čerti nás neodnesli,tak jsme určitě byli hodné.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná tradice. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekné pripomenutie tejto tradície Smajlík.
Len škoda, že (hlavne) vďaka obchodníkom a vidine zisku sa aj tento krásny sviatok vníma hlavne cez darčeky Smajlík.

Mám vnučku - druháčku, myslím, že je načase povedať jej k Mikulášu trochu viac, nielen dať jej balíček Smajlík.

Obrázek uživatelky
profil
dnes to vypukne..doufám, že mne čerti neodnesou..jsem velká a vážím hodněSmajlíkSmajlík
Hezká tradiceSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles