Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci

23. 12. 2016 | Vánoční slavnosti

Colloredo-Mansfeldský palác se nachází v Praze 1 na Starém Městě v Karlově ulici čp. 189/2, tedy na jednom z nejexponovanějších míst staré Prahy u Karlova mostu. Pro návštěvníky je otevřen od úterý do neděle, nyní v zimním období, což je od listopadu do konce března, v čase od 10.00 do 16.00 hodin. V letním období  je otevírací doba prodloužena až do 18.00 hodin.

Colloredo-Mansfeldský palác je spojen s významnými šlechtickými rody, ale také s kulturními a historickými událostmi, mezi jinými s posledním zasedáním královské rad „zimního krále“ Fridricha Falckého po bitvě na Bílé hoře v roce 1620.

Po druhé světové válce byl palác využíván Československou akademií věd. V současnosti objekt spravuje Galerie hlavního města Prahy. Chcete-li mít přehled o aktuálních akcích, výstavách a novinkách GHMP, využijte možnosti odběru emailového newsletteru. Koncem každého týdne obdržíte program Galerie na příští týden. Tímto způsobem jsem se dozvěděla i o pořádané akci Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci.

Do objektu paláce vejdete nádherným portálem, který je ozdoben erbem Colloredo-Mansfeldů. Ocitnete se ve dvoře, odkud se dostanete do přízemních prostor paláce. Odtud lze vstoupit do vyšších pater paláce, do pokladny, do edukačního centra a do kavárny. Před kavárnou stojí krásná kašna s pískovcovou sochou Neptuna. Autorství Neptunovy kašny se připisuje Jeronýmu Kohlovi (1632-1709), který v Praze působil jako odborník na kašny s motivy antických vodních božstev.

Prohlídková trasa v 1.patře zpřístupňuje návštěvníkům reprezentační prostory piana nobile  před plánovanou rekonstrukcí. Projdete si 15 místností, z kterých nejkrásnější a zřejmě nejlépe dochovanou je taneční sál. Tvar sálu tvoří obdélník se zaoblenými kouty. Malba klenby je ve výjimečném autentickém stavu. Autory nástropní fresky s námětem shromáždění olympských bohů jsou italský malíř Pietro Scotti a kvadraturista Giovanni Battista Zeist. Definitivní výzdoba sálu byla patrně dokončena v letech 1736 - 1737. V tanečním sále se odehrávaly hlavní zábavy šlecht, slavnosti, maškarní bály, hostiny, divadelní představení.

Ve 2. patře jsou již prostory upraveny a probíhají zde příležitostní výstavy. V současné době je možné v Colloredo-Mansfeldském paláci shlédnout výstavu současného umění Radka Brousila: Černá a bílá ve fotografii a výstavu Aleny Kotzmannové: Králík a královna. Mne vystavené umění neoslovilo.

V poslední místnosti je možný výhled z okna na Křížovnické náměstí, tedy i na kostel svatého Františka z Assisi a průčelí kostela Nejsvětějšího Salvátora, který je součástí Klementina.

Galerie hlavního města počítá s využitím Colloredo-Mansfeldského paláce pro své kulturní a výstavní aktivity. Účelem prohlídky je uvést objekt do povědomí širší veřejnosti a získat podporu pro budoucí rekonstrukci objektu a jeho dlouhodobé užívání pro kulturní účely.

Reprezentativní prostory paláce v 1. patře by měly být zrekonstruovány v průběhu deseti let. Srovnání stavu nynějšího a budoucího bude určitě zajímavé. Lze předvídat, že proměna mile překvapí.

Při procházce v centru Prahy doporučuji na chvilku se zastavit a palác si prohlédnout.

HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci:

Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !