Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci

23. 12. 2016 | Vánoční slavnosti

Colloredo-Mansfeldský palác se nachází v Praze 1 na Starém Městě v Karlově ulici čp. 189/2, tedy na jednom z nejexponovanějších míst staré Prahy u Karlova mostu. Pro návštěvníky je otevřen od úterý do neděle, nyní v zimním období, což je od listopadu do konce března, v čase od 10.00 do 16.00 hodin. V letním období  je otevírací doba prodloužena až do 18.00 hodin.

Colloredo-Mansfeldský palác je spojen s významnými šlechtickými rody, ale také s kulturními a historickými událostmi, mezi jinými s posledním zasedáním královské rad „zimního krále“ Fridricha Falckého po bitvě na Bílé hoře v roce 1620.

Po druhé světové válce byl palác využíván Československou akademií věd. V současnosti objekt spravuje Galerie hlavního města Prahy. Chcete-li mít přehled o aktuálních akcích, výstavách a novinkách GHMP, využijte možnosti odběru emailového newsletteru. Koncem každého týdne obdržíte program Galerie na příští týden. Tímto způsobem jsem se dozvěděla i o pořádané akci Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci.

Do objektu paláce vejdete nádherným portálem, který je ozdoben erbem Colloredo-Mansfeldů. Ocitnete se ve dvoře, odkud se dostanete do přízemních prostor paláce. Odtud lze vstoupit do vyšších pater paláce, do pokladny, do edukačního centra a do kavárny. Před kavárnou stojí krásná kašna s pískovcovou sochou Neptuna. Autorství Neptunovy kašny se připisuje Jeronýmu Kohlovi (1632-1709), který v Praze působil jako odborník na kašny s motivy antických vodních božstev.

Prohlídková trasa v 1.patře zpřístupňuje návštěvníkům reprezentační prostory piana nobile  před plánovanou rekonstrukcí. Projdete si 15 místností, z kterých nejkrásnější a zřejmě nejlépe dochovanou je taneční sál. Tvar sálu tvoří obdélník se zaoblenými kouty. Malba klenby je ve výjimečném autentickém stavu. Autory nástropní fresky s námětem shromáždění olympských bohů jsou italský malíř Pietro Scotti a kvadraturista Giovanni Battista Zeist. Definitivní výzdoba sálu byla patrně dokončena v letech 1736 - 1737. V tanečním sále se odehrávaly hlavní zábavy šlecht, slavnosti, maškarní bály, hostiny, divadelní představení.

Ve 2. patře jsou již prostory upraveny a probíhají zde příležitostní výstavy. V současné době je možné v Colloredo-Mansfeldském paláci shlédnout výstavu současného umění Radka Brousila: Černá a bílá ve fotografii a výstavu Aleny Kotzmannové: Králík a královna. Mne vystavené umění neoslovilo.

V poslední místnosti je možný výhled z okna na Křížovnické náměstí, tedy i na kostel svatého Františka z Assisi a průčelí kostela Nejsvětějšího Salvátora, který je součástí Klementina.

Galerie hlavního města počítá s využitím Colloredo-Mansfeldského paláce pro své kulturní a výstavní aktivity. Účelem prohlídky je uvést objekt do povědomí širší veřejnosti a získat podporu pro budoucí rekonstrukci objektu a jeho dlouhodobé užívání pro kulturní účely.

Reprezentativní prostory paláce v 1. patře by měly být zrekonstruovány v průběhu deseti let. Srovnání stavu nynějšího a budoucího bude určitě zajímavé. Lze předvídat, že proměna mile překvapí.

Při procházce v centru Prahy doporučuji na chvilku se zastavit a palác si prohlédnout.

HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci:

Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
Advent v Colloredo-Mansfeldském paláci
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles