Důležité je zvolit správnou velikost ubrusu, ideálně tak, aby kraje sahaly 20-30 cm od okraje stolu. Pro kulaté stoly volte kulaté ubrusy, čtvercové ani obdélníkové se vám nepodaří uspokojivě umístit.
Na sváteční ubrus naaranžujeme sváteční dekorace, adventní věnec, svíčky, či cokoliv dalšího vás napadne. Jednoduché vánoční aranžmá zvládne každý. Stačí větvička jehličí s několika přírodními ozdůbkami - šišky, jeřabiny, bukvice, plátky citronu nebo pomeranče, pentličky.
Působivá je lodička ze stromové kůry, ve které může být jemné aranžmá zasazeno. Je osvědčené volit nižší dekorace a nízké vázy, které nepřekážejí ve výhledu a nepůsobí na stole rušivě.
K svátečnímu ubrusu připravte i ubrousky. Nejlépe budou vypadat látkové, laděné do jednoho tónu s celkovou vánoční dekorací. Papírové ubrousky jsou praktické, zatímco látkové využijete také jako dekorační prvek. Můžete je složit třeba do vějíře nebo do tvaru sněhové vločky
Bez vánoční svíčky by svátečně prostřený vánoční stůl nebyl úplný. Rozžehnutá svíčka působí důvěrně a vytváří intimní světlo domova. Vybíráme svíčky nebo svícny, vždy alev jednoduchých liniích a barvách ladících k celkové dekoraci a typu stolu.
Jak nachystat štědrovečerní tabuli
Štědrovečerní tabule je nejslavnostnější tabulí z celého roku, a proto bychom si na její výzdobě měli nechat záležet. Její výzdobu ovlivňují různé módní trendy, ale kromě toho má takováto sváteční tabule přeci jen svá pravidla. A je jedno jestli prostíráte moderně anebo podle tradic. Předkrm a dezert jsou dnes již minimem, které by měla každá slavnostní tabule obsahovat. K tomu je potřeba mít na stole vše potřebné pro jejich snadnou konzumaci. Stejně tak správně zvolené a založené sklenice jsou důležitou součástí každé tabule.Základ štědrovečerní tabule je pěkný vánoční ubrus. I když obvykle ubrus nepoužíváte, na Vánoce si jej přeci jen dopřejte. Na vánočním ubruse by pak mělo být uloženo slavnostní prostírání, které výborně dokreslí vánoční atmosféru. Volíme opět tradiční anebo moderní vzory a textury.Na stole by pak neměly chybět sváteční ubrousky, naleštěný příbor a slavnostní jídelní servis. Při kladení jídelního příboru dbejte na správné uspořádání.
Pak k talířům nachystejte broušené slavnostní sklenice na vodu, aperitiv a případně i víno či něco tvrdšího. Tradice velí, že by mělo být prostřeno ideálně pro jednoho navíc – pro zemřelého blízkého, anebo pro nenadálé hosty. Pozor! Pod talířem by se měla ukrývat mince anebo šupinka z kapra pro hojnost.
Uprostřed štědrovečerní tabule by měl být nazdobený svícen anebo adventní věnec. Na stole byste měli mít také malý talířek s medem, nožem na krájení a mazání, náhradní lžičkou, párátky a sirkami. Nezapomeňte na kořenky. Je důležité, abyste měli vše potřebné po ruce, protože od stolu smí podle tradičních zvyků vstát pouze hospodyňka.
Tip: Pokud nemáte až tak velký stůl, jistě v těchto případech oceníte servírovací stolek.
Na něj můžete po večeři i dočasně odložit špinavé nádobí, než ho uložíte do myčky.
Zdroj: Henkel