Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava Betlémy a premiéra největšího dioráma v ČR na téma Život Kristův

23. 12. 2018 | Vánoční slavnosti
Tradiční vánoční výstavu historických, ale především současných betlémů pořádá Letohrádek Mitrovských na Starém Brně od 8. 12. 2018 do 13. 1. 2019.

V letošním roce představíme dřevěné, vyřezávané betlémy z Východních Čech, které po desetiletí vyrábí členové rodiny Haldových ze Sedloňova v Orlických horách. „Betlémy Jarmily Haldové a jejích synů se vyznačují pestrou barevností a velkým množstvím darovníků, tedy postav, které přicházejí v betlému obdarovat Ježíška“, upřesnil jeden z kurátorů výstavy Petr Lukas. V betlémářské tvorbě vyniká rodina řezbářů využíváním prvků lidové architektury a také vlídnými výrazy obličeje, které mají kromě postaviček i zvířátka. Haldovi jsou ale také velcí sběratelé, a tak si ze svých cest po světě betlémy i přivážejí. Díky tomu můžete na vánoční výstavě obdivovat část jejich soukromé sbírky světových betlémů pocházejících například z Itálie, Ruska, Bolívie, Mexika nebo Afriky.

Letohrádek Mitrovských v Brně
8. 12. 2018 – 13. 1. 2019
Út – Ne: 10 – 16 h.
24. 12. Zavřeno, 25. a 26. 12. Otevřeno 13 – 17 h., 31. 12. a 1. 1. Zavřeno

Výstava Betlémy a premiéra největšího dioráma v ČR na téma Život KristůvNa výstavě se představí také největší betlémové dioráma v ČR na téma Život Kristův. Autorka - Ivana Langrová z Beskyd - zhotovila z ovčího rouna vlastního chovu celkem105 lidských postaviček a zvířat v celkem 25 scénách. Biblický příběh začínající zvěstování Panně Marii, a končící Ukřižováním, bude provázet převyprávěný příběh, podle kterého se budou jednotlivé scény divákům představovat. Tento originální počin vyráběla autorka přibližně dva roky a jak sama uvádí, výroba propracovanější postavy o výšce 35 cm trval i týden. Prostorové výtvarné dílo bude v Letohrádku představeno v premiéře.

Výstavu doplní adventní a vánoční floristické dekorace. Nebude nouze a nápadité vazby a objekty z přírodních materiálů kombinující tradici i současné floristické trendy.

Vstupné: dospělí – 99 Kč, senioři a studenti VŠ/VOŠ – 75 Kč, studenti SŠ – 65 Kč, děti ZŠ – 55 Kč, děti MŠ – 30 Kč. Sleva na ZTP/P – 20% (platí obě osoby)

Podrobnosti – dioráma Život Kristův od Ivany Langrové

V České republice doposud neexistuje komplexní scénografické dioráma zachycující život Kristův. S ohledem na každoroční pořádání výstav betlémů a občasné pořádání Velikonočních výstav jsme se v Letohrádku Mitrovských rozhodli zhotovit celostátní raritu, na obdiv návštěvníků od nás i ze zahraničí. Velké výtvarné dioráma během 2 let zpracovala paní Ivana Langrová z beskydských samot. Autorka speciální ruční technikou vytváří veškeré základní figury do jednotlivých výjevů z ovčího rouna získaného z vlastního ovčího stáda. „Chceme celý příběh Kristova života lépe přiblížit všem návštěvníkům včetně dětí. Výtvarné pojetí paní Langrové nám přišlo jako ideální řešení, které jistě zaujme jak malé, tak dospělé návštěvníky“, doplnili kurátoři Petr Lukas a Jan Maroušek, kteří za celým nápadem stojí.

Postup práce při tvorbě dioráma

Paní Langrová chová vlastní stádo ovcí v několika druzích plemen, aby měla pro svoji práci různou barevnost vláken. Před zahájením samotné ruční výroby jednotlivých figur ovce ostříhá, vlnu 20 hodin propírá na valše za použití přírodních mýdel. Podle ročního období nechává propranou vlnu prosychat v délce 2-7 dnů. Následuje ruční krumplování – tedy rozčesávání vláken. Potom se vlna barví. Některé její části zůstávají v přirozené barevnosti, na další se kombinují přírodní barvy z bylin a chemické barvy (tj. ty, které příroda neumožňuje). Tvarování figur probíhá speciální plstící jehlou. V závěru se hotové výrobky ošetří proti škodlivému hmyzu. K některým scénám se v závěru vytvoří stavby z přírodních artefaktů (samorosty, kůra, dřevo, kamení ad.).
 


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výstava Betlémy a premiéra největšího dioráma v ČR na téma Život Kristův:

Výstava Betlémy a premiéra největšího dioráma v ČR na téma Život Kristův
Výstava Betlémy a premiéra největšího dioráma v ČR na téma Život Kristův
Výstava Betlémy a premiéra největšího dioráma v ČR na téma Život Kristův
Výstava Betlémy a premiéra největšího dioráma v ČR na téma Život Kristův
Výstava Betlémy a premiéra největšího dioráma v ČR na téma Život Kristův
Výstava Betlémy a premiéra největšího dioráma v ČR na téma Život Kristův
Výstava Betlémy a premiéra největšího dioráma v ČR na téma Život Kristův
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík KRÁSNÉ
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda