Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční strom pro Prahu

17. 01. 2013 | Zvyky a tradice

Letošního roku  /až budete číst tento článek, bude to už loňského roku/, vypsala firma, pořádající každoročně vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze, soutěž: HLEDÁ SE STROM. Do soutěže se přihlásilo 30 subjektů. Zvítězil  smrk ztepilý, rostoucí u železniční trati nedaleko Holoubkova v okrese Rokycany. Tento smrk věnoval hlavnímu městu Praze kníže Jerome Colloredo-Mannsfeld. Strom vyrůstal na jeho pozemku.

Příprava na vlastní kácení stromu začala již začátkem listopadu. Při našich procházkách kolem  Hamerského rybníku nás zaujaly tatry jezdící s nákladem nějakého štěrku k železniční trati.

Později jsme se dozvěděli, že se buduje příjezdová cesta pro odvoz smrku, která bude v budoucnosti využita pro svoz dřeva z okolních lesů.

vánočné strom pro PrahuK vlastnímu stromu: nejprve bylo třeba provést výzkum, zda je strom zdravý. Tohoto úkolu se ujali pracovníci Dendrologického ústavu z Brna. Provedli několik sond do kmene stromu a zjistili, že strom je zdravý, dobře rostlý i pěkně rozvětvený. Věk odhadli na 70 let. Pak už nic nebránilo tomu, aby byl strom pokácen. Místo, den i čas kácení bylo dlouhou dobu utajováno z obavy, aby strom někdo nepoškodil. Nakonec se ale veřejnost dozvěděla, že k pokácení dojde 25. listopadu 2012 ráno. Na místo jsme s manželem dorazili v 9.30 hod. To již zde bylo  velice živo. Na příjezdové cestě stál nádherný, nablýskaný americký truck o výkonu 720 koní, který měl strom odvézt do Prahy, vysoký jeřáb a několik doprovodných vozidel. Zaměstnanec firmy, pověřené přepravou smrku, vylezl do koruny stromu, aby uvázal pomocí silného lana špici stromu k rameni jeřábu. Všude kolem pobíhali fotografové, pracovníci mnoha televizních stanic, reportéři, novináři, kameramani. Všichni se snažili získat co nejvíce informací pro své posluchače, čtenáře a televizní diváky.

Po nezbytných bezpečnostních opatřeních bylo možno přistoupit k vlastnímu kácení stromu. Pro tuto náročnou práci byl povolán mistr České republiky v práci s motorovou pilou p.Jiří Vorlíček. Nejprve si vše důkladně zmapoval, proměřil, odpověděl na několik otázek tisku a televizi a pak začal s vlastním kácením. Postupně motorovou pilou odkrajoval svislé části kmene a pak rovným řezem oddělil kmen od pařezu.  Poté bylo třeba strom, který měřil 29 metrů, zkrátit na 22 metrů. Během této činnosti mu pomáhali pracovníci firmy. Postupně bylo odřezáno několik částí kmene až na požadovanou výšku stromu 22 metrů.

Nyní nastala velice náročná práce, trvající asi 2 hodiny. Pracovníci firmy přinesli kovovou obruč, do které měla spodní část kmene zapadnout. Mistr Vorlíček jemně odkrajoval kmen kolem dokola a neustále měřil jeho průměr. Byla vidět opravdu mistrovská práce. Konečně kmen zapadl do obruče. Pak již následovalo vlastní naložení stromu na 20tunový tahač a  upevnění popruhů kolem obvodu stromu. Výška i šířka nákladu nesměla kvůli přepravě přesáhnout 4,5 metru. Celá akce trvala více než 7 hodin. Během upevňování stromu na tahač jsme obklopili /myšleno většina přihlížejících/ pařez, který zůstal po pokáceném stromu, a mistr Vorlíček nám poutavě přiblížil svoji práci, ochotně nám odpovídal na zvídavé otázky a pak se snažil spočítat skutečné stáří pokáceného stromu. Zjistil, že strom na tomto místě rostl přibližně 92 let.

Dílo bylo zdárně dokončeno. Strom mohl absolvovat cestu do Prahy. O povolení jeho transportu po veřejných komunikacích bylo požádáno Ministerstvo dopravy České republiky. Celý jeho přesun jak po místní komunikaci, tak po dálnici proběhl bez sebemenšího problému. Vše bylo velice pečlivě naplánováno.

Před vánočními svátky jsme se byli v Praze na Staroměstském náměstí podívat. Strom byl nádherně ozdobený a my jsme byli pyšní, že pochází právě od nás! Počasí nám sice nepřálo, ale i přesto jsme si užili krásné předvánoční atmosféry v našem hlavním městě.

Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vánoční strom pro Prahu:

Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
Vánoční strom pro Prahu
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
díky za hodnocení mého článku!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně popsaná cesta vánočního stromu do Prahy-byl to krásný stromSmajlík Pěkné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky jsi to napsala , tak už vím, jak si vše pamatuješ, tužka a papír to kryji.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc vám děkuji za hodnocení mého článku. Já když někam jdu, nosím u sebe papír a tužku, kde si zapisuji zajímavé údaje, protože si píši kroniku.
Věrko, jestli myslíš pařez, tak tam pán, který strom kácel, počítal, jak je strom starý.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Marci, pěkně jsi to popsala.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles