Drtivá většina z nás vnímá bramborový salát jako pevnou součást vánoční tradice, která u štědrovečerní večeře nesmí chybět. Salát se přitom na naše stoly dostal až poměrně nedávno. Za úplně první „výskyt“ mnozí považují recept slavné Magdaleny Dobromily Rettigové, která smíchala brambory s dalšími zbytky z kuchyně. Napevno se ale salát uchytil až s rakousko-uherskou kuchyní a jako přílohu k rybě ho pak ve své kuchařce zařadila až Marie Sandtnerová v roce 1924.
Co do salátu rozhodně (ne)patří?
Pokud bychom chtěli stvořit univerzální recept na bramborový salát, jisté jsou snad jen brambory, na kterých se jako základní surovině shodne každý. Pak už se ale recepty liší doslova rodina od rodiny. Zatímco někde nedají dopustit na salám či šunku, jinde nesmí uzeniny přes práh – koneckonců salát býval postním jídlem. Někdo se bije za vajíčko, jiný si neumí představit salát bez celeru a jablka. A spory se vedou i o podobu pojiva a dochucení. Ten „náš“ bramborový salát je prostě jen jeden.A s přesným složením salátu souvisí i jeho nutriční složení. Snadno z něj může být jak kalorická bomba, tak lehký pokrm, po kterém vám nebude těžko a neusnete hned u stromečku. Jak salát odlehčit? Uberte na počtu vajíček, vynechte uzeninu a pohrajte si s dresinkem. Majonézu jednoduše nahraďte zčásti bílým nebo řeckým jogurtem s nižším obsahem tuku.
Pozor na správné skladování
I tak nevinně vyhlížející věc jako bramborový salát vám při nesprávném skladování může přinést nepříjemné zažívací obtíže. Salát proto vždy skladujte v lednici a odebírejte jen potřebné množství. Pozor si dejte na oblíbené ujídání lžící přímo z mísy – dáváte tak volné pole působnosti škodlivým mikroorganismům. Salát byste měli spotřebovat nejdéle do tří dnů, a to za precizního dodržení skladování v chladu.
Chcete salát dopřát i návštěvám na chlebíčcích nebo si ho vychutnat v rámci silvestrovských oslav? Rozhodně to nemůže být stejná „várka“, kterou jste připravili na štědrovečerní hostinu. Vydejte se raději cestou přípravy menších porcí, zato častěji. Abyste ušetřili čas strávený v obchodech a na cestě, nakupte si suroviny na salát i další jídla online.
Bojíte se to říct nahlas, ale ve skutečnosti vám bramborový salát nechutná? Vyzkoušejte jako přílohu některou z jeho variací nebo sáhněte úplně jinam. K rybě skvěle vyniknou třeba batátové hranolky pečené v troubě, a pokud fandíte klasickému řízku, zkuste si letos připravit mini řízečky doplněné různými dipy a zeleninovým salátem.
Zdroj, foto: Košík.cz
Kdy změníme letní čas na zimní v roce 2025?
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Hrajte s námi SUDOKU online !
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026










