8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

U nás dárky rozdává Ježíšek…

22. 12. 2022 | Historie

Ale víte, jak je to ve světě?

Vánoce již pomalu klepou na dveře, těšíte se? Já hlavně na rodinu, setkání, procházky, sníh… A když mi k tomu Ježíšek nadělí nějaký dárek, budu z něj mít rozhodně radost. Ovšem ještě větší radost mám, když mohu dárky sama rozdávat.

Ale zpět k Ježíškovi.

Asi dva nejznámější kolegové našeho Ježíška jsou Děda Mráz, který nosí dárky v Rusku, jezdí na bílých saních, poháněných bílými koňmi. Naděluje v noci mezi Silvestrem a Novým rokem.

Ten druhý se jmenuje Santa Claus, jenž rozdává dárky například v USA, Kanadě nebo Anglii. Dárky naděluje v noci mezi Štědrým dnem a Božím hodem vánočním.

Ve Finsku je to Joulupukki, ten jezdí na saních tažených soby a na sobě má teplé červené oblečení, vysoké boty a vycházkovou hůl. Ve Španělsku nadělují Tři králové, a to v noci z 5. na 6. ledna, španělské děti nechávají Třem králům večer před vchodem u domu boty vycpané slámou a vodou, aby jejich velbloudům nevyhládlo. Ve Francii se pan kolega jmenuje Père Noël, jezdí na saních tažených soby a naděluje na Štědrý den večer, jako u nás Ježíšek.  Říká se mu Otec Vánoc. Dřív spíše připomínal českého Mikuláše, od začátku 20. století je ale stále víc podobný americkému Santovi. Přesídlil na severní pól, místo oslíka si pořídil saně tažené soby a taky červený oblek. Pozoruhodný zvyk mají v Itálii, kde dárky nosí ošklivá stará čarodějnice La Befana. Létá na koštěti a nadílku rozdává jako ve Španělsku v noci z 5. na 6. ledna. Italské děti ji milují a nevadí jim, že je trochu ošklivá. Říká se, že kdysi chtěla navštívit narozeného Ježíška v Betlémě a přinést mu dary. Jenže nenašla cestu. A tak každý rok sedne na koště, vezme pytel plný dárků a rozveze je dětem. Když jsou hodné, přinese sladkosti, pokud zlobí, dočkají se jen černého uhlí nebo cibule. Do domů se dostává komínem. Před odchodem po sobě dokonce zamete saze. Aby ne, vždyť koště má pořád u sebe!

Milé čtenářky a čtenáři, protože jsem vlastně Ježíška nikdy neviděla, přikládám pár fotek, jak by asi mohl vypadat. Je to Ježíška z Božího Daru, kde mají pro děti i dospělé udělanou úžasnou Ježíškovu cestu a kam také můžete směrovat své pohlednice a přání do Ježíškovy pošty. Ty zase obstará pošta Boží Dar.

Jeden malý Ježíšek, jak si ho představuji, je potom z karlovarského Vánočního domu.


Lenig - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku U nás dárky rozdává Ježíšek…:

U nás dárky rozdává Ježíšek…
U nás dárky rozdává Ježíšek…
U nás dárky rozdává Ježíšek…
U nás dárky rozdává Ježíšek…
U nás dárky rozdává Ježíšek…
U nás dárky rozdává Ježíšek…
U nás dárky rozdává Ježíšek…
U nás dárky rozdává Ježíšek…
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
za Vaše reakceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
U nás také, jen mu trochu pomáháme.
Obrázek uživatelky
profil
děvče, i tak to zde funguje Smajlík Sama jsem jednou nebo dvakrát odsud dostala pohled Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za milý článek, na Božím Daru jsme byli před pár lety a Ježíškovu poštu také využili, pohledy jsme tam napsali v srpnu a v prosinci dorazily na místo určení. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles