-Komerční sdělení-
Mlékárna Valašské Meziříčí představuje inovativní recept na tradiční vánoční linecké cukroví s využitím svého prémiového produktu – Kefírového mléka nízkotučného z Valašska. Kombinace tradiční receptury s kvalitními regionálními surovinami přináší výjimečnou chuť a křehkost oblíbeného vánočního pečiva.
Klíčovou ingrediencí receptu je Kefírové mléko nízkotučné z Valašska, které těstu dodává jedinečné vlastnosti. Kromě Kefírového mléka z Valašska využívá také přepuštěné máslo (ghí), které zvyšuje kvalitu a trvanlivost pečiva. Tato technika zpracování másla, známá již našim babičkám, odstraňuje mléčné bílkoviny při zachování plné chuti a zvyšuje bod zakouření ze 150–180 °C na 200–250 °C, tedy teplotu, při které se tuk začíná přepalovat.
Linecké cukroví má své kořeny v rakouském Linzi, kde je známé jako Linzer Augen (Linecké oko). První recepty pocházejí již z poloviny 17. století. Za dob Rakousko-Uherska se popularita cukroví z lineckého těsta rozšířila do všech zemí tehdejší monarchie, kde si jednotlivé rodiny recepturu přizpůsobily podle dostupných ingrediencí a vlastních preferencí."Kefírové mléko těsto krásně zvláčňuje a hotové pečivo získává lahodnou chuť a křehkou konzistenci. Kefírové mléko je v tomto případě tajemstvím dokonalého těsta," vysvětluje marketingová manažerka Zuzana Pavelková.
Linecké cukroví s Kefírovým mlékem z Valašska
Doba přípravy: 60–90 minut + odpočinek těsta přes noc
Ingredience:
• 240 g špaldové mouky
• 130 g ghí (přepuštěného másla)
• 70 ml Kefírového mléka nízkotučného z Valašska
• 70 g moučkového cukru
• 30 g vanilkového cukru
• špetka soli
• marmeláda dle výběru

Postup:
Do mísy prosejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidejte změklé ghí a prsty rychle vypracujte. Přilijte vychlazené Kefírové mléko z Valašska a hněťte pouze do spojení těsta. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky minimálně na 6 hodin, ideálně přes noc. Předehřejte troubu na 170 °C. Těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku 3–4 mm. Vykrajujte oblíbené tvary, do poloviny sušenek vykrojte otvory pro náplň. Pečte na plechu s pečicím papírem cca 7 minut – cukroví má zůstat světlé, maximálně se zlatavým okrajem. Ihned po upečení nechte vychladnout na plechu. Vychlazené sušenky spojte marmeládou, uložte do chladu a nechte 2–3 dny rozležet pro dokonalou chuť a konzistenci.
Kefírové mléko z Valašska
Vánočka - nejoblíbenější recepty
Květina Vánoc - Vánoční hvězda













