Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 08.12. 2025
Dnes má svátek Květoslava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tradiční linecké cukroví s Kefírovým mlékem z Valašska-Vánoční klasika v moderním pojetí

7. 12. 2025 | Vaření, recepty
-Komerční sdělení-

Mlékárna Valašské Meziříčí představuje inovativní recept na tradiční vánoční linecké cukroví s  využitím svého prémiového produktu – Kefírového mléka nízkotučného z Valašska. Kombinace tradiční receptury s kvalitními regionálními surovinami přináší výjimečnou chuť a křehkost oblíbeného vánočního pečiva. 

Klíčovou ingrediencí receptu je Kefírové mléko nízkotučné z Valašska, které těstu dodává jedinečné vlastnosti. Kromě Kefírového mléka z Valašska využívá také přepuštěné máslo (ghí), které zvyšuje kvalitu a trvanlivost pečiva. Tato technika zpracování másla, známá již našim babičkám, odstraňuje mléčné bílkoviny při zachování plné chuti a zvyšuje bod zakouření ze 150–180 °C na 200–250 °C, tedy teplotu, při které se tuk začíná přepalovat.

Tradiční linecké cukroví s Kefírovým mlékem z Valašska-Vánoční klasika v moderním pojetíLinecké cukroví má své kořeny v rakouském Linzi, kde je známé jako Linzer Augen (Linecké oko). První recepty pocházejí již z poloviny 17. století. Za dob Rakousko-Uherska se popularita cukroví z lineckého těsta rozšířila do všech zemí tehdejší monarchie, kde si jednotlivé rodiny recepturu přizpůsobily podle dostupných ingrediencí a vlastních preferencí.

"Kefírové mléko těsto krásně zvláčňuje a hotové pečivo získává lahodnou chuť a křehkou konzistenci. Kefírové mléko je v tomto případě tajemstvím dokonalého těsta," vysvětluje marketingová manažerka Zuzana Pavelková. 



Linecké cukroví s Kefírovým mlékem z Valašska


Počet porcí: 35–45 kusů
Doba přípravy:
60–90 minut + odpočinek těsta přes noc

Ingredience:

    • 240 g špaldové mouky
    • 130 g ghí (přepuštěného másla)
    • 70 ml Kefírového mléka nízkotučného z Valašska
    • 70 g moučkového cukru
    • 30 g vanilkového cukru
    • špetka soli
    • marmeláda dle výběru
Kefírové mléko z Valašska
Postup:
Do mísy prosejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidejte změklé ghí a prsty rychle vypracujte. Přilijte vychlazené Kefírové mléko z Valašska a hněťte pouze do spojení těsta. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky minimálně na 6 hodin, ideálně přes noc. Předehřejte troubu na 170 °C. Těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku 3–4 mm. Vykrajujte oblíbené tvary, do poloviny sušenek vykrojte otvory pro náplň. Pečte na plechu s pečicím papírem cca 7 minut – cukroví má zůstat světlé, maximálně se zlatavým okrajem. Ihned po upečení nechte vychladnout na plechu. Vychlazené sušenky spojte marmeládou, uložte do chladu a nechte 2–3 dny rozležet pro dokonalou chuť a konzistenci.


Kefírové mléko z Valašska 


je nízkotučný, kysaný mléčný výrobek s probiotickými kulturami, který je oblíbený pro svou jemnou a osvěžující chuť. Je dostupné jak v klasické, tak v ochucené variantě, například s meruňkou nebo jahodou. Tento tradiční nápoj se tak stává nejen zdravou volbou pro každodenní konzumaci, ale i vynikající ingrediencí pro vánoční pečení.

Tradiční linecké cukroví s Kefírovým mlékem z Valašska-Vánoční klasika v moderním pojetí


























Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Tradiční linecké cukroví s Kefírovým mlékem z Valašska-Vánoční klasika v moderním pojetí:

Tradiční linecké cukroví s Kefírovým mlékem z Valašska-Vánoční klasika v moderním pojetí
Tradiční linecké cukroví s Kefírovým mlékem z Valašska-Vánoční klasika v moderním pojetí
Tradiční linecké cukroví s Kefírovým mlékem z Valašska-Vánoční klasika v moderním pojetí
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Náš tip


Další tipy


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !