Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.12. 2024
Dnes má svátek Natálie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Tradice pečení Tříkrálového koláče

6. 01. 2024 | Vaření, recepty
Tradice pečení Tříkrálového koláče má kořeny již v antickém Řecku. Vylosovaný otrok se stával na jeden den králem. Pekl se dokonce i na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. Zapékaly se do něho fazole. Královnou Francie na jeden den se stala dáma, na kterou padlo štěstí a fazoli v koláči našla. Rovněž v našich zemích si obliba Tříkrálového pečení získala srdce gurmánů. A pokud je spojeno s hledáním pokladu, zaraduje se i nejedno dětské srdíčko. Velmi často se připravují Tříkrálové koblihy. Jedná se o jakousi poslední sladkou tečku za vánočními svátky.

Poklidné Vánoce i bujaré oslavy Nového roku jsou za námi. Hlasité zpívání, hra na hudební nástroje i tlučení do kovadlin patřilo již ke zvykům našich předků. Co možná nejhlasitější rány či produkce hudby měla zahnat zlé démony a zabránit jim škodit v nadcházejícím roce. Nyní nás čeká další tradiční svátek a to den, kdy si připomínáme Tři krále a jejich poselství.

V Německu se například jí tříkrálový dort s pomerančem a kořením. Ve Švýcarsku se pečou citronové dorty ve tvaru královské koruny. V Anglii jsou tradiční jídla pro tento svátek bohatý ovocný koláč zvaný Twelfth Cake nebo džemový koláč Epiphany tart se šesticípou betlémskou hvězdou. Do dortu se v Anglii zapékají různé předměty a podle toho, co v dortu dotyčný najde, je buď král, blázen nebo darebák. Na Tři krále se jedlo vše pikantní nebo kořeněné, co připomínalo nebo obsahovalo orientální koření.

Tříkrálový koláčTříkrálový koláč


Štěstí v podobě tříkrálového koláče. Kdo v něm najde minci nebo figurku jezulátka, toho letos čeká ŠTĚSTÍ.

Náročnost: střední
Doba přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5-6 porcí

Ingredience:
    • listové těsto
    • 150 g bílého jogurtu
    • kostka měkkého tvarohu
    • 120 g cukru krupice
    • 2 bílky
    • štěstíčko v podobě drobné mince, figurky jezulátka či jiného symbolu dle Vaší vlastní představivosti (předměty musí být nejlépe z kovu, který vydrží vysokou teplotu při pečení)
    • dle potřeby krupice na zahuštění náplně

Postup: Listové těsto rozválíme a pomocí poklice či formy vykrojíme dva kruhy o stejném průměru. V míse smícháme jogurt, tvaroh, cukr a bílky. Pokud bude směs příliš tekutá, přidáme na zahuštění krupici. Jeden kruh položíme na plech a rozprostřeme na něj náplň tak, aby dva až tři centimetry od okraje zůstaly volné. Přidáme do náplně „štěstíčko" v podobě mince nebo jiného vhodného předmětu. Přikryjeme druhým kruhem a okraje pořádně přimáčkneme. Dáme na 30 minut odpočinout do ledničky. Na závěr koláč z vrchu jemně propícháme vidličkou a potřeme vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 až 25 minut do zezlátnutí. Podáváme vychlazený. A pak už jen počkáme, na koho bude čekat zapečené novoroční štěstí.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !