Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Stop přejídání! Nezapomínejte na správnou stravu také o Vánocích

22. 12. 2014 | Praktické rady
Vánoce jsou v současné době nejoblíbenějšími svátky roku, na které se všichni těšíme a někteří z nás i dlouhodobě připravujeme. Vánoce mají být svátky klidu, míru a rodinné pohody, jak hlásají všemožné reklamy snažící se nás přinutit k ještě většímu utrácení za dárky a jídlo. A tak se z nejvýznamnějšího křesťanského svátku s hlubokým náboženským poselstvím postupně stala oslava nezřízeného konzumu.

Odolat lákavým lahůdkám české vánoční tabule, kterou si neumíme představit bez smaženého kapra, hutného bramborového salátu a několika druhů vánočního cukroví, případně ještě bez vánočky nebo štrúdlu a samozřejmě alkoholu, není vůbec jednoduché. Můžeme se ale zamyslet nad tím, jestli jsme schopni s přeplněným břichem a vidinou povánočních kil navíc plně prožít pohodovou atmosféru.

Zkuste na to letos jít jinak. Dejte šanci rozumu a vůli a společně s nimi se pokuste oklamat tělo, které nám přes zimu vysílá varovné signály a chce nás ukládáním tuku zachránit od zmrznutí. Využijte vánoční svátky k zastavení a zamyšlení o zdravějším životním stylu. Pro začátek stačí málo – choďte na procházky, jezte pravidelně a jen tehdy, když máte skutečně hlad a čas trávený nad prohýbajícími se stoly raději věnujte svým blízkým.

Stop přejídání! Nezapomínejte na správnou stravu také o VánocíchJak si zařídit zdravé Vánoce

Naladění na zdravější životní styl začíná už nákupem. Zkuste se inspirovat recepty, které odpovídají požadavkům na zdravou výživu, najdete jich všude plno.  Jistě stojí za to nějaký nový zdravý recept vyzkoušet, ale pokud se na mnoho z nich podíváme blíže a zkusíme poctivě posoudit jejich ingredience podle výživových doporučení, dojdeme k závěru, že záměnou mouky bílé za celozrnnou nebo špaldovou a bílého cukru za třtinový sice zlepšíme nutriční hodnoty pečiva, ale příjem kalorií to příliš neovlivní.

Vánoční jídelníček si naplánujte předem a nenakupujte zbytečně potraviny „pro strýčka příhodu“. Pokud o Štědrém večeru neodoláte klasice a dáte si smaženého kapra s majonézovým bramborovým salátem, dejte si malou porci a dojezte se zeleninovou oblohou nebo salátem.

Jíme, abychom žili

Můžete také vyzkoušet “trik” se soukromou krabičkou cukroví.  Dejte si do ní ještě před Vánocemi jen několik kousků cukroví, dobře si ji uschovejte někam, aby nebyla úplně po ruce a hlídejte, ať vám  z ní nikdo neujídá. Vy se spokojte jen s jejím obsahem a snažte se vychutnat si každý kousek, nezobejte, ale jezte u stolu, nelitujte času, abyste si každou maličkost, kterou jíte, naaranžovali na talířek.

Místo kachny si na Boží hod dejte třeba kuře, na svíčkové si lépe pochutnáte třeba za dva týdny po Vánocích. Na návštěvu k příbuzným a přátelům choďte pěšky, nebo vystupte z auta nebo jiného dopravního prostředku o kus dřív a jděte kousek „po svých“. Před odchodem na návštěvu si doma snězte misku zeleninového salátu. Najděte si nějakou další pohybovou aktivitu, jeďte si zalyžovat, případně zaplavat do bazénu, přidejte si nějakou procházku navíc, chůze je nejpřirozenější a nejlevnější forma pohybu, s dnes tak moderními holemi na nordic walking ulevíte kolenům. Při přípravě silvestrovských oslav zkuste udělat jednohubky ze zeleniny, sýra, ořechů a ovoce. I bez majonézy, másla a pečiva vzniknou zajímavé a neotřelé chuťové kombinace.

Vyměňte také tvrdý alkohol za suché víno, skrývá v sobě mnohem méně energie.
Na samý závěr si společně podle starého moudra připomeňme, že máme jíst, abychom žili a ne naopak. Vánoce vytvářejí prostor pro setkávání, lidskou blízkost, lásku, pokoj a dobro. A to je přece víc než to nejlahodnější jídlo.

Autorka: PharmDr. MUDr. Hana Pužejová
Zdroj: Alphega lékárna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Když už se přejím, tak jako první pomoc volím Pangrol - ten pomůže s trávením (doplní do těla trávicí enzymy). A pak volím raději kuřecí vývar, ovoce, zeleninu...a výborný je mátový či heřmánkový čaj.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles