Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Štědrý den

24. 12. 2014 | Vaše příběhy
Věřím, že si některé a někteří z vás pamatují, že Štědrý den nebýval v kalendáři jako svátek, ale byl to normální pracovní den. Pracovní doba bývala v ten den kratší, většinou na tom měla podíl benevolence ředitelů, ale pracovní den to byl.

V době, o které píšu, jsem pracovala v krajském městě ve svém prvním zaměstnání. Vedení nás na Štědrý den vypustilo dříve. Měla jsem sbalenou tašku na cestu domů, ale vlak jel až za více než dvě hodiny. Cesta domů trvala vlakem přes hodinu, musela jsem ještě přestupovat a často měl vlak zpoždění, tak občas i hodiny dvě.

Dlouho jsem se nerozmýšlela a vypravila se na stopa.
Celkem se mi dařilo, již druhé auto, které mi zastavilo, mě mělo dovézt až do cíle – pardon, na nádraží, kde bych byla při jízdě vlakem vystoupila. Dále se muselo pěšky.
To auto bylo černé, takové to papalášské – už nevím, jestli Volha nebo Tatra 603. Vedle šoféra seděl podsaditý tatík tak kolem padesátky, prý ředitel jednoho podniku. Oba měli obleky. Zpočátku mi nic divné nepřišlo, ale jak jsem nějakou dobu musela poslouchat jejich nejapné žerty a dialogy, nabyla jsem dojmu, že ředitel, i když „socialistického“ podniku, by měl mít poněkud vyšší inteligenci. Nejspíš to žádný ředitel nebyl, přesto, že jej tak šofér neustále tituloval. Oba se ale při tom smáli.

Štědrý denNejela jsem tuto cestu stopem prvně, takže jsem hned zpozorněla, když jsme v jedné vesnici vyjeli z trasy a zatočili na uzounkou silnici. Domáhala jsem se zastavení, že si stopnu jiné auto, ale oba mě uklidňovali, že se nic neděje, ředitel si musí jen ve vedlejší vesnici něco zařídit a během půl hodinky se vracíme a jedeme dál. Divila jsem se, že na Štědrý den bude něco zařizovat, ale bylo mi řečeno, že je přece pracovní den a navíc ho tam čekají – už nevím jestli na MNV nebo v JZD. Zastavili jsme tedy na návsi nějaké vesnice a ředitel vystoupil. „Franto, vem slečnu do hospody a objednej jí něco na zahřátí, všechno platím,“  řekl šoférovi.

Samozřejmě jsem nechtěla a do žádné hospody jsem nešla. Šofér tedy zůstal také v autě a neustále mi předhazoval, že se bude ředitel zlobit. Nakonec odkudsi vylovil placatku rumu a nabízel mi, ať si tedy aspoň loknu, že to zahřeje. Zima mi v tu chvíli skutečně nebyla, spíš horko. Odmítla jsem a navrhla, že bych se aspoň trochu prošla venku. Nařídil mi, ať nechodím daleko, jen tak kolem auta, ředitel může být každou chvíli zpět. Slíbila jsem, ale samozřejmě, jakmile obrátil pozornost jinam, vyrazila jsem i s taškou z auta na zpáteční cestu a to hezky zčerstva. Za moment mě dohonil, ale na veřejnosti, i když venku moc lidí nebylo, si netroufl dělat nějaký kravál, tak mě jen z otevřeného okénka přemlouval, ať nasednu. Mašírovala jsem dál. Venku za vesnicí situace zhoustla. Šofér dokonce přejel do protisměru a snažil se mě z okénka zachytit. Bylo zle.

Měla jsem jedinou myšlenku, že musím uniknout. Tehdy na Štědrý den nebyl sníh ani mráz, bylo nevlídné vlhké počasí, všude bláto. Vedle silnice bylo čerstvě zorané pole. Měla jsem na nohou zcela nové kozačky, vysoké skoro ke kolenům, krásné červené z jemňounké kozinky, dovoz z Jugoslávie. Stály tenkrát dost peněz. Sice mi jich bylo líto, ale nedalo se nic dělat. Hupsla jsem do pole, kde jsem se okamžitě zabořila. Popošla jsem ještě hlouběji do pole, aby na mne ani z příkopu nedosáhl a šla dál - ztěžka, ale přece jen šla, polem. Věřila jsem, že autem do pole zajet nemůže a v polobotkách se tam snad taky nevypraví. A skutečně! Jel v protisměru podél pole ještě nějakou dobu a ty vulgární nadávky, které na mne z okénka pokřikoval, jsem slyšela poprvé v životě. Až teprve, když v dáli uviděl protijedoucí auto, otočil a vracel se. Uf, to jsem si oddychla. Když jsem se ubezpečila, že už mě nemůže vidět, vylezla jsem opět na silnici a došla do vesnice, kde jsme prve odbočili. Tam byla na návsi pumpa a vzhledem k počasí naštěstí funkční, takže jsem si tam kozačky krásně očistila od bahna a umyla.

Za vsí jsem si stopla další auto. U cílového nádraží jsem vystupovala přesně ve chvíli, kdy přijížděl vlak. Takže časová úspora veškerá žádná a to dobrodružství bych klidně oželela. Na peróně jsem uviděla tatínka, jak bedlivě sleduje vystupující pasažéry. Tehdy naštěstí jezdila vlakem spousta lidí, hlavně studentů. Když jsem se k tatínkovi přihlásila, sice se divil, že mě mezi vystupujícími přehlédl, ale vlak tam byl, já taky, tak uvěřil, že jsem seděla v jednom z posledních vagonů. Dal moji tašku na kolo a v družném hovoru jsme došli těch pár kilometrů až do našeho domova, kde zatím maminka s babičkou dolaďovaly přípravy na večeři.

Štědrý večer, ten magický svátek, pro mne nejkrásnější a nejmilejší ze všech, počátek šťastných Vánoc, mohl pomalu přijít…

Bm68 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Štědrý den:

Štědrý den
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to je zážitek, ještě, že to dobře dopadlo. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děvčata, moc děkuji za milé komentáře.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ještě, že vše dobře dopadlo..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný příběhSmajlík hlavně, že to dopadlo dobřeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsaný článek a dobře se četl. Hlavně že vše doadlo dobře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda