David Král, trojnásobný mistr České republiky v sommelierství poradí, jak jídlo s vínem kombinovat, aby vaše sváteční tabule získala ten správný šmrnc.
Tichá i šumivá vína patří mezi oblíbené nápoje v českých rodinách, a proto by neměla chybět ani u štědrovečerní večeře. Vhodně zvolené víno skvěle doplní a zdůrazní lahodnost pokrmu. Přestože je výběr nápoje otázkou osobních preferencí, je potřeba dodržovat zásady, s pomocí kterých bude chuť jídla a nápoje v dokonalé harmonii a vytvoří gastronomický zážitek pro každého gurmána.
Aperitiv
Před usednutím ke slavnostní tabuli si dopřejte přípitek. Ideální je pozvednout sklenky s aperitivem přibližně 20 minut před prvním chodem. Nastartujete tak chuťové buňky a podpoříte trávení. Nejvhodnější jsou dezertní kořeněná vína, slámové víno, sekt, šampaňské či v poslední době velmi oblíbené prosecco.Při plánování nezapomínejte na správné servírování zvolených nápojů. Ideální teplota pro podávání bílého vína je 8–10 stupňů, v případě červených vín dodržujte teplotu 13-15 stupňů. Sekty a prosecca podávejte v teplotě 4–7 stupňů.
Polévka
Podíváme-li se do českých domácností, na slavnostní tabuli převažuje rybí polévka z kapra. Podle tradic by měla být bílá a zahuštěná. Výjimkou na štědrovečerním stole ale nejsou ani polévky z luštěnin. Například hrachová, čočková či kroupová polévka nejenže patří k obvyklým pokrmům tuzemské kuchyně, ale navíc by podle tradice měly zajistit, že se budou rodiny držet peníze po celý rok.Hlavní chod
Pokud patříte k vyznavačům tradic a dodržujete je i v kuchyni, pak se na vašem štědrovečerním stole zajisté objeví ryba. Smažený kapr s bramborovým salátem si dobře rozumí s komplexnějšími víny s kyselinkou, která zároveň pomáhá tělu lépe zpracovávat tuky. Vánoční menu ale můžeme skvěle kombinovat i se sekty.Zákusek nebo cukroví
Sklenička vína se skvěle snoubí také s vánočním cukrovím. Vhodná jsou vína v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová.Digestiv
Závěrem hostiny by měl být digestiv, který žaludek po vydatné hostině utiší. Vhodné je podávat těžší červené víno, barrique nebo starší portské a už si jen užívat vánoční pohody.
Zdroj, foto: Bohemia Sekt