Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Silvestrovské úrazy postihují nejen opilce. Žhavý popel, úlomky i kouř z rachejtlí mohou trvale poškodit zrak

31. 12. 2015 | Praktické rady
Zpestřit si příchod nového roku ohňostrojem plánuje asi třetina Čechů. Ten ale může oslavy pořádně znepříjemnit. Záchranáři napříč republikou totiž během silvestrovské noci vyjíždějí nejen k těm, kteří to přehnali s alkoholem. Výjimkou nejsou ani popáleniny způsobené špatnou manipulací se zábavní pyrotechnikou. Nebezpečí přitom hrozí i při správném zacházení. Žhavý popel a štiplavý kouř ohrožují zrak diváků světelných show.

Každý rok se v Česku během silvestrovské noci zraní několik set lidí při odpalování ohňostroje a petard. Nejčastěji dochází ke zraněním rukou a prstů, ve statistikách se ale hned na další příčce umístila hlava a oči. "Při odpalování rachejtlí je velmi důležité dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na dané pyrotechnice a zdravý selský rozum. Zažil jsem už případ, kdy po zažehnutí rachejtle delší dobu neodstartovala a pak se nad ni dotyčný sklonil, aby si ji prohlédl. V tu chvíli raketa odpálila a zasáhla plnou energií oko. Bylo velmi složité pacientovi zachránit oko a alespoň zbytky zraku. Důležité je dodržovat správnou vzdálenost při odpalování, nedívat se zblízka do rachejtle a být obezřetný při padání popela. Pyrotechnika je nebezpečná zejména vysokou teplotou. I nepatrné odletující jiskry mohou oko závažně poranit. Nemalé nebezpečí také souvisí s vysokou rychlostí rachejtle. Když do oka narazí přímo, bývá záchrana oka velmi komplikovaná, často i nemožná,“ varoval oční lékař.

silvestrovské úrazyPyrotechnika představuje pro zrak nebezpečí i při správné manipulaci. Rozžhavený popílek může spadnout do oka a popálit ho. Popel kromě kůže na očním víčku může popálit spojivku či rohovku. Právě popálení rohovky patří k těm nejhorším, způsobit může i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu. S popálením je samozřejmě spojena nepříjemná bolest oka a očního okolí.

Nebezpečí pro zrak představuje i štiplavý kouř. Kouř z pyrotechniky je velmi agresivní, oči potom mohou pálit a být červené. Ulevit od pálení a zarudnutí očí mohou umělé slzy. Ty jsou rychlou pomocí i v případě, že se do oka dostane popel nebo malý úlomek z rachejtle. Pokud dojde ke zranění oka, je vždy nejlepší co nejdříve vyhledat očního lékaře.

Zdroj: Gemini


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !