8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozsvícené tradice: Historie a význam adventních svíček

16. 10. 2023 | Historie
-Komerční sdělení-
Svíčka 0,68 KG Brusinka, aromatická ve skle










S příchodem mrazů a blížícími se svátky většina rodin zdobí své domovy a připravuje se na oslavy Vánoc. Mezi blikajícími světýlky, voňavými věnci a vánočními betlémy nechybí ani adventní svíce, které svým původem sahají až do dob Rudolfa II.

Inspirací vám mohou být například vánoční svíčky Goose Creek.

Pohled do historieSvíčka 0,41 KG SNOWMAN COOKIE, aromatická v dóze, 3 knoty


Používání svíček v náboženských rituálech má starobylý původ, který předchází adventní tradici. Svíčky se svým jemným svitem symbolizovaly světlo, naději a spiritualitu v různých kulturách a náboženských zvycích napříč historií.

Adventní období, jak ho známe dnes, se začalo formovat ve středověké křesťanské církvi. Bylo to období půstu, pokání a duchovního rozjímání, které věřící připravovalo na oslavu Kristova narození. Postupem času se adventní období vyvinulo v období čtyř týdnů, které začíná očekáváním příchodu Krista.

adventní svíceAdventní svíce


Používání svíček konkrétně v souvislosti s adventem začalo pravděpodobně v Německu v průběhu 16. století. Nejstarší doložená zmínka o adventních svíčkách pochází ze štrasburského nařízení z poloviny 16. století, které označuje počátek této ctěné tradice.

Adventní svíce našly své místo na adventních věncích. Ty jsou obvykle vyrobeny ze stálezelených materiálů, které symbolizují věčnost a neměnnou povahu Boží lásky. Na věnci jsou umístěny čtyři svíce, z nichž každá má svůj vlastní význam:


    • První svíčka, často fialová, představuje naději a očekávání Kristova příchodu.
    • Druhá fialová svíce symbolizuje mír, poselství, které přinesl Ježíš.
    • Třetí, většinou růžová, znamená radost a zapaluje se na neděli Gaudete, den radosti.
    • Čtvrtá svíce, rovněž obvykle fialová, představuje Boží lásku k lidstvu.
V některých tradicích se přidává bílá středová svíce, známá jako Kristova svíce. Zapaluje se na Štědrý den nebo na Boží hod vánoční, což znamená příchod Krista, Světla světa.


Současná tradice


Dnes je zapalování adventních svící rozšířenou a ceněnou tradicí mezi různými křesťanskými státy. Lidé se scházejí u adventních věnců – ať už v kostelech, nebo doma –, zapalují svíce, pronášejí modlitby, čtou příslušné úryvky z Bible a zpívají písně. Až budete chystat na oslavu adventu, nechte se vést zářícím světlem adventních svící, které propojí minulost s přítomností a osvětlí období pospolitosti a radosti z vánočních svátků.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !