1. LINECKÉ CUKROVÍ
Linecké má rád snad každý. Ta příjemná máslová chuť a k tomu pikantní marmeláda, díky které je cukroví příjemně vláčné. Slepujte cukroví takovou marmeládou, která obsahuje co nejvyšší procento ovoce. Bonusem je jednoduchost receptu, do jehož přípravy můžete bez obav zapojit i děti.
Ingredience:
• 500 g hladké mouky
• 1 vejce + 1 žloutek
• 250 g změklého másla
• 250 g moučkového cukru
• Jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu
• Pikantní marmeláda na slepování (jahodová, rybízová, višňová, meruňková apod.)
Postup:
1. Smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a citronovou kůrou.
2. Do suché směsi přidejte vejce, žloutek a máslo nakrájené na kousky.
3. Rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a uložte ho alespoň na 30 minut do lednice.
4. Pomoučte si pracovní plochu a vychlazené těsto vyválejte na tloušťku 4 mm.
5. Z těsta vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na plech vyložený pečícím papírem.
6. Cukroví pečte dozlatova v troubě předehřáté na 170 °C.
7. Po vychladnutí slepujte jednotlivé kousky marmeládou.
TIP: Na jednom plechu pečte podobně velké kusy cukroví. Díky tomu zajistíte rovnoměrné propečení všech kousků.
2. VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Voní vanilkou a při prvním kousnutí se příjemně rozsypou na jazyku. Řeč je samozřejmě o vanilkových rohlíčcích. Aby se vám povedly co nejlépe, vybírejte suroviny označené logy kvality. Díky tomu budou vanilkové rohlíčky doopravdy poctivé.
Ingredience:
• 350 g másla
• 100 g moučkového cukru
• špetka soli
• 430 g hladké mouky
• 150 g mletých vlašských ořechů
• Na obalení: 200g moučkového cukru + 2 vanilkové cukry
Postup:
1. Ze všech uvedených ingrediencí vytvořte hladké těsto.
2. Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice.
3. Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plech pečícím papírem.
4. Z těsta modelujte stejně velké rohlíčky a skládejte na plech s dostatečnými rozestupy – trošku vyrostou.
5. Pečte do růžova a po vyndání nechte rohlíčky pár minut vychladnout.
6. Ještě teplé je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Zdroj, foto: Akademie kvality