Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Předvánoční Praha

24. 12. 2014 | Vaše příběhy

Naše hlavní město má v předvánočním čase mnoho zajímavostí, které mne lákají k návštěvě. Každý rok se sem snažím vracet, má to ovšem háček. Bydlím ve středu republiky a tak dopravit se tak daleko není vždy snadné. V prvé řadě mne sem lákají adventní trhy.

Ne snad, že bych něco potřebovala koupit, ale spíš se jen tak podívat na stánky a pokochat se. Dále to jsou výstavy, třeba betlémů. A nezanedbatelná je i samotná výzdoba města. Například když vyšla cestovní kniha, hned byl výlet na světě, to, co bych dala za poštovné, z části nám vynahradí cestu. Nebo vymyslím jiný důvod, proč právě jet do tohoto města. Vždy pak jedeme celá rodina, a tím se uzpůsobí i výběr míst pro děti. Navíc mi připadá orientace a pohyb městem daleko snadnější oproti Brnu. Praha má velkou výhodu přepravy metrem.

V Praze nikdy nezapomeneme navštívit Václavské náměstí se sochou svatého Václava. Zde obejdeme stánky, vyfotografujeme se u vánočního stromu, kde se dokonce vloni děti fotografovaly s krásnými bílými holuby. Za foto jsme majiteli přidali na jejich krmení. Jednou jsme na náměstí náhodou objevili vlčí smečku se Santa Clausem, a když jsme další rok obcházeli náměstí, úspěšně jsme tuto dekoraci opět našli.

předvánoční PrahaDalší zastávkou obvykle bývá Staroměstské náměstí, k velkému stromu s betlémem. Moc se mi tento strom líbí svou bohatou výzdobou. Ani jednou jsem se však nedočkala rozsvíceného stromu, protože odtud zpravidla následovala výstava v Betlémské kapli nebo výstava Merkuru a jiné. Pouze 2x jsme k orloji přišli v celou hodinu a viděli tak v okénkách 12 apoštolů, které jsou vidět od 9 do 21 hodin. V roce 2010 oslavil 600 let od svého vzniku. Zajímavostí orloje kromě figurek, které se pohybují zároveň s apoštoly, je i měření babylonského, středoevropského, hvězdného času a ukazuje pohyby vesmírných těles.

Betlémská kaple na Starém Městě je zasvěcená památce betlémských nemluvňátek. V kapli se každý rok uskutečňuje výstava na jiné téma. Pokaždé jsem tu našla krásné perníčky, betlémy, svícny, loutky... Vloni zde měli pár pohádkových postaviček a různých hodin. Je tu k vidění opravdu spoustu zajímavostí. Děti se také několikrát proběhly v bludišti. Děti zajímal vláček s kolejištěm z Merkuru a nás dospělé ukázky staročeských řemesel. Pro nás je výhoda, že tu mají krásně teploučko. Sice děti oblékám do teplého oblečení, aby během pobytu venku neprochladly, ale přeci jen přibližně po dvou hodinách chození samotné oblečení už nestačí. Navíc jednu zimu jsme měli opravdu smůlu. Místo toho, aby padal sníh, pršelo a počasí se nehodlalo umoudřit.

Jednu zimu nám při procházce Prahou mrzlo. Občas se sklouznout po chodníku není špatná zábava. Ovšem pokud potřebujete opravdu ledovou plochou projít, aniž byste upadli, dá to někdy dost úsilí. Přecházeli jsme přes řeku Vltavu po známém Karlově mostě se 30 barokními sochami postaveného od roku 1402. Na mostě však byla neuvěřitelná námraza a do toho pršelo. Přecházeli jsme pomalu a několikrát se vraceli. Po řece pluly lodě a ty upoutaly pozornost dětí.

Největším lákadlem pak je samotné metro. Musím však přiznat, že jízda v podzemí se líbí i mně a pak není nad to se nechat vyvézt jezdícími schody - eskalátory. Při jedné naší návštěvě jsme měli dost času na zkoumání a hledali jsme ty nejdelší eskalátory v celé Praze. Mezi zastávkami jsme při jízdě studovali mapu a nahlas si dávali tipy. Jeden pán nás asi s pobavením poslouchal, a když už jsme měli za sebou Můstek, o kterém jsem si myslela, že má takové schody, zmínila jsem se o Náměstí Míru. V tom nám neznámý dal za pravdu. Samozřejmě jsme tuto zastávku navštívili, projeli se eskalátory nahoru a dolů a pokračovali jsme dále.

Jezdíme sem od roku 2009 a zatím jsme nevynechali ani jednu zimní návštěvu. Do loňska jsme v Praze navštěvovali sněhuláky, vloni se k nim přidali zajíčci. A jak jsem si všimla fotografií, letos zde mají soby.

Letos bych Prahu opět chtěla navštívit a vypadá to, že se mi to podaří na 99 %. Jednak právě díky sobům, kde děti opět nechám vyfotografovat a jednak mi na e-mail přišla nabídka na čerstvě vydanou cestovní knihu. Jelikož jsem si v minulosti už podobnou knížku objednávala, mám nyní výraznou slevu. Samozřejmě si takovou nabídku nechci nechat ujít. Měla bych pro sebe dárek pod stromeček, ale poukázky v ní bychom použili na rodinný výlet. Ani tentokrát bych nevynechala Václavské a Staroměstské náměstí. Možná kromě Betlémské kaple, kde mají být i mimo jiné zvony, mám tip na betlémy. Dokonce bych měla i termín, jen přesně nevím, jak výlet nejefektivněji uspořádat. Děti si přejí pod stromečkem spoustu hraček a tak mne napadlo, že bych je zde mohla pořídit laciněji, než si nechat poslat poštou. Jde o to, zda si mi podaří nákup zamaskovat, aby děti nepřišly na to, že jsem dárky pořídila já a ne Ježíšek.

Doufám, že si všichni užijeme krásný den.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Předvánoční Praha:

Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
Předvánoční Praha
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky jezdím před Vánocemi do Prahy, už několik letSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda