Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pozor na vánoční mlsání. Jak si užít jídlo a zároveň nepřibrat?

20. 12. 2018 | Praktické rady
Vánoční svátky patří k období, kdy lidé jedí více než kdy jindy. Je těžké odolávat všem nástrahám v podobě cukroví, smažených pokrmů či bramborového salátu. Během svátku nemusíme držet drastické diety. Je to přeci jenom pár dní v roce, ale rozhodně je dobré se nepřejídat, více se hýbat a sportovat.

Procházka alespoň 45 minut

Během Vánoc si jistě mnoho lidí konzumaci dobrého jídla nechce upírat, je proto dobré se denně více hýbat. „Doporučuji se každý den projít alespoň 45 minut. Ideální je hodinová vycházka. Při té je potřeba si alespoň trochu zvýšit tepovou frekvenci, proto by to neměla být pomalá chůze od stánku se svařákem ke stánku s trdelníkem. Ideální je rychlejší tempo. Dá se říct, že jakýkoliv pohyb, při kterém se alespoň půlhodiny denně budete trochu potit, může být přínosný pro boj s kilogramy,“ říká fyzioterapeut PhDr. Kryštof Kuba.

Pozor na vánoční mlsání. Jak si užít jídlo a zároveň nepřibrat?

Obyčejná procházka je ideální k protažení a zapojení svalstva. Chcete-li více spalovat kalorie je důležité při chůzi zapojit celé tělo a udělat komplexní cvik: Během procházky ujděte například dvacet rychlých kroků a poté krok natáhněte, abyste zapojili i horní část těla, tak během chůze točte rukama v ramenou a pořádně s nimi zamávejte. Můžete se třeba i 10x uklonit na každou stranu - krásně si tak protáhnete páteř do stran. Nakonec si položte dlaně přímo na hýžďové svaly a 10x se pořádně zakloňte, tak zapojíte i břišní svaly. Pokud se takto během procházky třikrát protáhnete a zapojíte svaly, bude to úplně stačit.


Zkuste „indiánský běh“

Z venkovních sportů lze dle počasí doporučit běžecké lyžování včetně backcountry běžek, se kterými snadněji prošlápnete stopu, takže nepotřebujete upravené tratě. Další ideální volbou je bruslení a hokej či stále populárnější skialpinismus. Pokud nebude zima přát zimním sportům je určitě skvělé zkusit kolo „indiánský běh“, což je kombinovaná chůze s během. Komu jsou všechny tyto sporty cizí lze vřele doporučit tanec.

Jak správně vyvážit příjem a energii

Pokud o Vánocích nechcete přibrat na váze, tak byste měli v mlsání dodržovat hlavně střídmost.  Mnoho lidí si myslí, že vyvážením stravy při správném poměru cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů nepřiberou na váze, což není úplně pravda. Pohyb a množství spálené energie musí být v rovnováze s příjmem cukroví i porcí kapra, nebo jiných vánočních specialit.

Pořádně se vyspěte

Kdo spí nepřibírá, by se s nadsázkou dalo říci. Je dobré si během svátků pořádně odpočinout, a dobře a dlouze se vyspat. Když spíme, tak nejíme a zároveň nabíjíme baterky naší energie, abychom pak mohli vyrazit za zdravým pohybem. Proto pro vyvážení příjmu a výdeji energie vnímejme, co během dne děláme, jíme a jak den prožíváme.  

Zdroj, foto: McKenzie klinika


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !