Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Po stopách hvězdiček nad Betlémem

24. 12. 2013 | Historie
Betlémská hvězda, kometa s výrazným chvostem se objevuje v lidových betlémech, skvělých dílech malířů, mistrů tesařů i řezbářů. Krásu jasného světla nad městem Betlémem opěvovali nadaní básníci i prostí lidé.

Jak to bylo ale s betlémskou hvězdou doopravdy, to se můžeme dnes jen domnívat. Astronomové se přiklání k názoru, že v době kolem přelomu letopočtů žádná kometa na obloze spatřena nebyla. Ani v pečlivě vedených spisech starých hvězdářů nenacházíme poznámky o tom, že by se měla v tomto období na obloze vyskytovat. V záznamech čínských hvězdopravců se setkáváme se zápisy o pozorování velké komety až z roku 467 př. n. l. Jedna menší kometka byla zpozorována roku 11 př. n. l.. ale na přelomu století se žádný záznam nedochoval.     
                                                             
Mohlo se tedy jednat o hvězdu úplně novou, zářící na obloze tam, kde nikdy předtím nebyla. Možná některá z hvězd ohlašovala svůj zánik prudkým vzplanutím. Je nova nebo supernova, stará a umírající hvězda dostatečným vysvětlením náhlého jasu nad Betlémem?                                                      
po stopách hvězdiček nad BetlémemV mnoha pramenech se popisuje jako světlo denní, jako světlo, které zvítězilo nad hustou černou tmou. Už roku 200 n. l. přišel římský filozof a církevní otec Tertullianus s názorem, že za tímto svitem stojí zcela mimořádné seskupení planet. K jeho myšlence se přikláněla hezká řádka učenců, byl mezi nimi například i kardinál Petrus Aliaco, u nás neblaze známý jako soudce mistra Jana Husa. S tímto vysvětlením se ztotožňoval i Jan Kepler. Slavný hvězdář svými výpočty došel k závěru, že kolem roku 7 př. n. l.  došlo v souhvězdí Ryb k velmi vzácné události, konjunkci ( sblížení) planet Jupiter a Saturn. Tato situace se prý měla dokonce opakovat třikrát za sebou. Modernější výpočty upřesnily dokonce i datum, kdy ke spojení mělo dojít. Byly to dny 29. května, 30. září a 5. prosince. Sblížení planet je ale zcela zdánlivé a jeví se tak pozorovateli z naší Země.

Jupiter a Saturn byl pouze ve shodném směru, od sebe však vzdálen více než půl miliardy kilometrů. A naši předkové v takové konjunkci našli vysvětlení. Jupiter, hvězda královská v souhvězdí Ryb, se nachází v mimořádné blízkosti Saturna, hvězdy židovské. Bylo zřejmé, že jde o nového židovského krále. Navíc, planeta Mars, ve výkladu nepřítel Židů, zapadala a Slunce se nacházelo před jarním bodem a zvěstovalo příchod Spasitele. Výklad, který odpovídá složité situaci v té době. Římané se chystali podrobit si celou oblast Judeje a to se jim také v roce 6 př. n. l . podařilo.                                           

Pokud se vám v hlavě rodí otazník, jestli je možné, aby tento výklad byl pravdivý, věřte, že odborníci i hvězdáři dávno ví o omylu římského opata Dionysiuse Exiguuse. Ten se totiž ve snaze určit v šestém století našeho letopočtu přesný okamžik narození Ježíše Krista dopustil početní chyby. Zmýlil se právě o těch sedm let. Chyba římského opata zůstala, ale vzrušující pocit, že bible přináší opravdový důkaz o událostech v Betlémě  v nás zůstává.     A betlémská hvězda korunovaná jasným chvostem dál neodmyslitelně patří ke kouzlu Vánoc.

Peprmintka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Po stopách hvězdiček nad Betlémem:

Po stopách hvězdiček nad Betlémem
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Záhady přírody, hvězd a lidí, kteří žili podle pozorování jejich souvislostí. Poučení od předků.
( válečnou historii nesnáším) Po tomto článku bych ráda bibli, její část o vánocích rozumělaSmajlík
Hezký, poučný článek
Obrázek uživatelky
profil
Pekne napsane, zajimave a poucne. mam rada chytre clanky, ktere reknou neco noveho!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles