Když jsem byla malá, tak se snad ve všech domácnostech peklo cukroví. Vánoční šílení kolem cukroví začínalo zpravidla koncem listopadu. Ženy přicházely do práce a říkaly, co už mají napečeno a zpravidla tím stresovaly méně připravené kolegyně, které ještě nezačaly péct. Určitě se našly i domácnosti, kterým cukroví napekl někdo jiný. Ovšem to se moc veřejně neprezentovalo, aby nedošlo k ostudě.
Moje maminka tomu šílení kolem pečení nepodléhala, alespoň ne navenek. Ona udělala začátkem prosince plán, co se letos bude péct a v jakém množství. Dokoupila potřebné suroviny. Část z toho už byla dávno doma, protože se některé věci nekupovaly, až když je člověk potřeboval. Byly nakupovány ve chvíli, kdy se objevily v obchodě (např. kokos) nebo přes známé (třeba vlašské ořechy). A kolem třetiny nebo poloviny prosince začala péct. Vždy věděla, co přesně bude druhý den péct, aby to postíhala. Těsta si nachystala den dopředu a druhý den se peklo.

Když začala babička ztrácet síly, pečení se přesunulo k nám domů a později se k nám přesunula i babička nastálo. Babička pomáhala spíše radou. A do pečení jsem byla zaangažována já „na plný úvazek“. A mě to fakt bavilo. Jenže znáte to, jak to dopadá, když lidi pečení cukroví baví. Začínají vznikat zásoby cukroví, které nejsou schopni rodinní příslušníci v průběhu Vánoc zkonzumovat. Velký mrazák v domácnostech nebyl běžný, cukroví bylo skladováno na balkóně. Teploty byly normálně pod bodem mrazu.
A jak vypadaly vánoční návštěvy?
To byl klasický „horor“ na téma zavaleni cukrovím. Na každou návštěvu se vzala krabička s cukrovím. Bylo se ho potřeba zbavit, vždyť by to byla škoda, kdyby se zkazilo. Ovšem s sebou zpátky se nesla opět krabička s cukrovím od hostitele, která byla větší (měli podobný problém). Takže se na další návštěvu odnesla ještě větší krabička vlastního cukroví, protože se muselo sníst to darované. A z návštěvy se přinesla zase ještě větší … Každý, kdo se objevil ve dveřích, vyfasoval cukroví a cukroví ubývalo pomalu, nemizelo.
Dnes už je naštěstí jiná doba. Pečou opravdu jen lidé, které to baví, a myslím, že už se tak nepřehání s množstvím, jako tomu bylo dříve. Už není ostuda nechat si cukroví upéct nebo nakoupit na poslední chvíli v obchodě. Přebytky se dají bez problému zamrazit, aby přišly k chuti v pozdější době.
Na závěr se rozloučím s přáním: „Užijte si pečení či nákup cukroví tak, jak to máte rádi. A přeji hojnost cukroví, nikoliv však „hororový nadbytek“.
Dana12345 - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz