Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Od první adventní neděle po Štědrý den

28. 11. 2013 | Zvyky a tradice
Advent byl dobou očekávání příchodu spasitele na svět. Slovo advent pochází z latinského slova „adventus“, což znamená příchod. V současnosti se jednotlivé adventní neděle označují jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá.

 

První neděle adventní:

Advent začíná první nedělí adventní, tedy mezi 23. listopadem a 3. prosincem. Letos první adventní neděle připadá na 1. prosince.  V první adventní neděli začínal liturgický rok.

Středa 4. prosince:

Na svátek sv. Barbory podle lidových tradic si tento den řežou dívky, které se chtějí vdávat, větvičky třešně nebo zlatého deště. O větvičky se dívky musejí starat, každý den musí měnit vodu. Pokud větvička do Vánoc rozkvete, přání se jim do roka vyplní.

Čtvrtek 5. prosince:

Svátek slaví sv. Mikuláš. Podle lidové tradice sestupuje navečer z nebe na zem spolu s andělem a čertem. Rozděluje dětem ovoce a pamlsky podle toho, jak byly hodné. Pokud děti zlobily, dostaly uhlí a brambory.

první adventní neděleDruhá neděle adventní:

Druhá adventní neděle začíná 8. prosince.

Pátek 13. prosince:

V předvečer svaté Lucie chodívaly „Lucky“ kolem stavení. Postavou velká, bíle oděná „Lucka“ chodila s nožem a dětem hrozila, že jim rozpáře břicho a naplní ho kroupami.

Třetí neděle adventní:

Letos třetí adventní neděle připadá na 15. prosince.

Čtvrtá neděle adventní:

Připadá na 22. prosince.

Štědrý den:

Štědrý den začínal poslední adventní mší (rotáty), při nichž byly požehnány ozdoby z přírodních materiálů. Následovalo zdobení domácnosti z přírodních ozdob. Během dne by se nemělo jíst maso, aby večer bylo spatřeno zlaté prasátko. K Štědrému večeru se pojí spousta tradičních obyčejů, pomocí nichž se naši předkové snažili odhadnout průběh příštího roku.

Mezi tyto adventní obyčeje patří:

Házení střevícem                                                                                                                Házení střevícem je zvyk svobodných dívek. Na Štědrý den se postaví děvčata zády ke vchodovým dveřím a hodí za sebe střevíc. Pokud směřuje špička střevíce ven ze dveří, znamená to, že se dívka do roka vdá. Pokud naopak špička střevíce směřuje do místnosti, dívka zůstane ještě rok svobodná.

Rozkrojení jablíčka                                                                                                       Jablíčko rozkrojíme napříč. Když je jádřinec uprostřed ve tvaru hvězdy, znamená to štěstí a zdraví po celý příští rok. Bude-li ve tvaru křížku, znamená to příchod smrti. Je-li plný červů, znamená to nemoci a potíže.

Dále mezi zvyky patří kladení peněz a rybích šupin pod talíře na štědrovečerním stole, dodržování půstu do vyjití první hvězdy, lití olova do vody, pouštění lodiček z ořechových skořápek se zapálenou svíčkou po vodě a spousta dalších.


Anetkaaa - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Od první adventní neděle po Štědrý den:

Od první adventní neděle po Štědrý den
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek. Už se těším na VánoceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuju za krásný článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkzaujimavé,že temer všetky predvianočné zvyky sa točia okolo výdaja slobodných slečien???Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné, moc pěkně napsaný. Vánoce jsou přece nejkrásnější svátky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles