Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obdarujte kardiaka chytře: pomozte mu ke zdraví

21. 12. 2009 | Praktické rady
Máte známého, který trpí nějakým kardiovaskulárním onemocněním, a rádi byste ho o Vánocích překvapili nějakým milým, ale přesto účelným dárkem, který bude zároveň respektovat jeho zdravotní stav? Přinášíme několik tipů, z nichž některé se dají zakoupit i na poslední chvíli.


Tip č. 1 – Něco velkého

Většina typických pacientů trpících onemocněním srdce trpí zároveň nadváhou, nebo dokonce obezitou. S tou je nejlepší začít co nejdříve bojovat, protože výrazně zhoršuje průběh onemocnění. Jako vhodný prostředek k hubnutí je dlouhodobě považován sport. A že je venku zima a sychravo? Nevadí, pořiďte kardiakovi například rotoped nebo stepper. Ceny nejlevnějších rotopedů se pohybují okolo 4 000 Kč, stepperů pak kolem tisícovky. Většina přístrojů má v sobě navíc zabudovanou paměť, díky které si může kardiak spočítat, kolik kilometrů nachodil/ujel a kolik při tom spálil kalorií. Výhodou je možnost cvičit například večer u sledování oblíbeného televizního seriálu.


Tip č. 2 – Něco papírového

Pokud kardiak nechce cvičit doma sám, může pro něj být vhodným dárkem permanentka do posilovny či bazénu. Ve společnosti více lidí se totiž cvičí daleko lépe, a pokud si člověk zvykne na pravidelné cvičení a „zapadne do party“, je daleko větší pravděpodobnost, že bude cvičit i nadále.


Tip č. 3 – Něco praktického

Pokud váš blízký trpí vysokým krevní tlakem, mohl by být vhodným dárkem elektrický tonometr. Tonometry lze zakoupit v lékárnách a zdravotnických potřebách a jejich cena se pohybuje kolem 1 000 Kč. Pacient tak má neustále přehled o svém krevním tlaku, a navíc, pokud se měří pravidelně a výsledky si zapisuje, může jeho aktivita lékaři velmi usnadnit hodnocení jeho onemocnění a léčby.

Tip č. 4 – Něco chlupatého

Pokud je kardiakem starší osamělá osoba v důchodu, mohl by být vhodným dárkem nějaký čtyřnohý mazlíček, například pejsek. Ti totiž vyžadují pravidelné venčení, a proto kardiaka k pohybu na čerstvém vzduchu donutí. Ale pozor, vhodnost takovéhoto dárku je třeba vždy s obdarovaným prodiskutovat, aby se předešlo zbytečným nedorozuměním.


Tip č. 5 – Něco zdravého

Vhodným dárkem pro kardiaka mohou být i různé doplňky potravy a přípravky, které mu pomohou zhubnout. V lékárnách je takovýchto přípravků celá řada a pravidelně se jejich odbyt v čase Vánoc zvyšuje. O vhodnosti konkrétního přípravku se informujte u svého lékárníka.

 

Zdroj: Kardiochirurgie.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám doma kardiaka,tak vím o čem je řeč.Nejen,že je kardiak,ale má silnou artozu,nemuže dýchat,tak potom babo rad
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles