Během vánočních svátků se lidé určitě nemusejí vzdávat tradičních jídel. Vhodné je ale vybrat si pro jejich přípravu zdravější suroviny i technologické postupy. Kapra můžeme vařit, dusit, péct nebo zapékat, majonézu v bramborovém salátu lze nahradit jogurtem či trochou kvalitního oleje a místo destilátu si můžeme o svátcích připít třeba vinným střikem. Na trávení jsou navíc skvělé čerstvé bylinky. Důležité je zařazovat do stravy také dostatek ovoce a zeleniny i vhodných tekutin. Jedno malé pivo po obědě je přitom podle nutriční terapeutky na zažívání vhodnější, než třeba nealkoholický přeslazený nápoj.
Velmi důležitá je pak ve stravě také pravidelnost a umírněnost. Ideální je stravu rozložit do čtyř až pěti dávek jídla denně a poslední jídlo jíst minimálně dvě hodiny před ulehnutím ke spánku. Pokud dodržujeme pravidelnost a střídmé porce, pak nevadí ani řízek z kapra, nebo to, že si dopřejeme pár kousků cukroví. Vánoční hodování by se mělo omezit pouze na den či dva, nikoliv celý týden či dokonce více.V neposlední řadě pak hraje významnou roli i pohyb, kterým lze efektivně vyvážit přebytečný přísun kalorií z jídla, nebo alespoň eliminovat jeho dopady. Pokud si lidé o Vánocích chtějí v jídle dopřát, pak by určitě neměli zapomínat na pohyb.
Ten pomůže jednak eliminovat ukládání kil, umožní lidem lépe si pak vychutnat další dobroty a navíc přispěje i k tvorbě endorfinů, které celkově pozitivně ovlivní pocit ze svátků. Ideální je vyrazit na rodinnou vycházku do přírody.Naopak nezdravá strava, přejídání, stres a pasivní trávení volného času mohou vést nejen k přibývání na váze, ale také žlučníkovým kolikám, zánětům slinivky břišní, žaludečním problémům či dekompenzaci cukrovky.
Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Hrajte s námi SUDOKU online !
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026










